Jan Kastje
GroenLinks Hilversum

Jan Kastje

Fractievoorzitter Hilversum

"Handen af van ons mooie landschap, meer groen in de stad, maar ook meer stad. GroenLinks kiest voor een compact en cultureel bruisend centrum, waarbij leegstand wordt aangepakt, horeca en detailhandel bijdragen aan levendigheid en vooral cultuur meer zichtbaar en beleefbaar wordt. "

Waarom GroenLinks:
GroenLinks is de enige politieke partij die consequent de keuze voor duurzaamheid durft te maken. Onze manier van leven en onze economie moeten dus toekomstbestendig zijn en rekening houden met elkaar. Zo moeten we leven en het verdienen met dingen die nu al zo min mogelijk energie en grondstoffen gebruiken. En waarom zou je al die prachtige initiatieven van inwoners rond groen, stadslandbouw of buurtwerk niet meer ruimte geven om zélf te bepalen hoe hun werk en omgeving eruit ziet? GroenLinks houdt dus in politieke keuzen rekening met mensen nú én ná ons, met natuur, ons milieu en dierenwelzijn.

Ook in hoe ik leef, probeer ik keuzen te maken die rekening houden met mensen, natuur en dierenwelzijn. Mijn boodschappen koop ik vooral bij de Natuurwinkel. Ik eet niet veel vlees en als, dan van de biologische slager. Ik reis met trein en fiets, als ik een auto nodig heb, huur ik er één.

Er zijn keuzen te maken die rekening houden met anderen en met natuur. Daar sta ik voor, daar staat GroenLinks voor. Politiek met idealen én praktische keuzen.

Mijn ambitie:
Ik woon in Hilversum omdat de bereikbaarheid met de trein goed is, het goed wonen is en omdat je zo er uit bent. De heide op veel plaatsen, de bossen en Lage Vuursche, openheid en water aan de andere kant. De inzet van GroenLinks is al jaren om die kwaliteiten van Hilversum te behouden. Maar hoe gaan we dat doen in de komende jaren? Hilversum staat voor grote opgaven, zoals het inpassen van meer woningen in de binnenstad, het centrum weer tot culturele ontmoetingsplek maken waar wat te beleven is. Maar ook grote financiële opgaven door Rijksbezuinigingen en wel of geen gemeentelijke fusie, ook van Hilversum, staan op de bestuurlijke agenda.

Zie daar wat mij bezighoudt. Ik blijf mij intensief inzetten voor een ruimtelijke inrichting en economie in Hilversum die echt rekening houden met GroenLinkse-keuzen. Hilversum verdient meer groen en meer stad.

Mijn achtergrond:
Ik ben adviseur op projecten voor overheden bij beleid, communicatie en participatie. Bijvoorbeeld in gebiedsontwikkeling, bij verkeer of water. Daarvoor had ik verschillende beleids- en managementfuncties bij natuur- en milieuorganisaties. Politiek ben ik begonnen bij het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, daarna als landelijk partijbestuurder en ik ben lid van Provinciale Staten in Noord-Holland geweest.

Mijn favoriete plekjes:
Met stip op één: de prachtige heide, de bossen en het open landschap rond Hilversum. Ik mag er graag wandelen en uitwaaien. Daarnaast ben ik graag bij het filmtheater, bij theater Achterom of bij De Vorstin, voor een mooie film of voorstelling, met een lekker biertje en goed gezelschap.