De websites van de gemeente Hilversum worden de komende jaren stapsgewijs aangepast zodat laaggeletterden, dyslectici, slechtzienden en mensen voor wie Nederlands niet hun eerste taal niet is ook toegang krijgen tot de informatie. Dit is het resultaat van een amendement dat GroenLinks indiende op het informatiseringsbeleid voor de komende jaren. "We hebben te weinig aandacht voor de gevolgen van digitalisering voor grote delen van onze bevolking", aldus fractiemedewerker en initiatiefnemer Hubert van Mastrigt. De raad stemde unaniem voor.

Aanvankelijk werd het initiatief van GroenLinks ondersteund door SP en PvdA. Bij het indienen tijdens de raadsvergadering vonden een aantal andere partijen, waaronder D66 en VVD het doel belangrijk genoeg om zich bij de indieners te voegen. Wethouder Lon Jooren reageerde enthousiast en noemde het initiatief sympathiek. Het amendement werd unaniem aangenomen.

Uitgangspunt voor het informatiseringsbeleid is nu dat de websites van de gemeente Hilversum voldoende toegankelijk zijn voor burgers met een beperking. Dit wordt bereikt door de websites die niet voldoen de komende tijd stapsgewijs aan te passen aan de zogenaamde Webrichtlijnen van de overheid. Met het volgen van deze richtlijnen kunnen websites door iedereen gebruikt worden. Ook door mensen die niet (goed) kunnen zien of horen, moeite hebben met ingewikkelde teksten of geen muis kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan (kleuren-)blinden, doven, mensen met dyslexie en mensen die de Nederlandse taal minder goed machtig zijn. Een toegankelijke website kan bovendien ook door zoekmachines goed ‘gelezen’ worden, en wordt dus beter gevonden.

"Eigenlijk had dit allang gebeurd moeten zijn, want dat is binnen de overheid zo afgesproken" aldus Hubert van Mastrigt. De deadline voor het invoeren van de Webrichtlijnen is inmiddels verstreken. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken overweegt nu de lokale overheid te dwingen de richtlijnen toch in te voeren. "Gelukkig is de raad van Hilversum zo verstandig dit niet af te wachten."