Begin februari zal de gemeenteraad gevraagd worden in te stemmen met het concept Masterplan Anna’s Hoeve. Biedt dit plan voldoende garantie om de duurzaamheidsambities voor deze nieuwe woonwijk waar te kunnen maken? Welke garanties zijn er dat de deelontwikkelingen elkaar niet in de “staart” bijten? Wordt er goed samengewerkt tussen de verschillende portefeuillehouders die betrokken zijn op dit dossier? Worden de oorspronkelijke afspraken nagekomen? GroenLinks heeft een groot aantal vragen gesteld omdat het lijkt of PvdA wethouder Rensen van Wonen zich niets aantrekt van de andere ontwikkelingen in het gebied. Terwijl er behalve van een nieuwe woonwijk en een saneringsopgave ook sprake is van een belangrijke natuurontwikkeling en de komst van een Hoogwaardige Openbaar Vervoerverbinding. GroenLinks raadslid Frank Kool vindt dat de samenhang tussen die ontwikkelingen eerst inzichtelijk gemaakt moet worden alvorens een inhoudelijke discussie te kunnen voeren over het Masterplan.

GroenLinks heeft een groot aantal technische vragen gesteld over het nu voorliggende Masterplan Anna’s Hoeve. Wethouder Rensen heeft zich weliswaar de eerdere kritiek van GroenLinks aangetrokken waardoor het masterplan zeker is verbeterd, maar blijft verder solistisch te werk gaan. Het heeft er alle schijn van dat de wethouder Wonen zich geen rekenschap geeft van de andere ontwikkelingen in het gebied. In welke mate de nu voorliggende keuzen andere ontwikkelingen nadelig beïnvloeden blijft vaag. Niet alleen GroenLinks vraagt daarom om duidelijkheid, maar ook de vereniging behoud Anna’s Hoeve, het GNR en de gezamenlijke corporaties vragen hierom. Ieder vanuit hun eigen invalshoek.

Begin februari zal de gemeenteraad gevraagd worden in te stemmen met het concept Masterplan Anna’s Hoeve. Reden voor GroenLinks om in een 3 kantjes tellende brief om een toelichting te vragen bij de ontwikkelingen rond Anna’s Hoeve: Biedt dit plan voldoende garantie om de duurzaamheidsambities voor deze nieuwe woonwijk waar te kunnen maken? Welke garanties zijn er dat de deelontwikkelingen elkaar niet in de “staart” bijten? Wordt er goed samengewerkt tussen de verschillende portefeuillehouders die betrokken zijn op dit dossier? Worden de oorspronkelijke afspraken nagekomen?

Wie alleen de agenda van wethouder Jan Rensen volgt zou denken dat het hier slechts de bouw van nieuwe woonwijk betreft. Duurzaam omdat dat anno 2013 goed verkoopt. Maar duurzaamheid kan alleen worden bereikt als daarvoor de juiste voorwaarden gerealiseerd worden. Bovendien wordt deze nieuwe woonwijk alleen bewoonbaar als de saneringsopgave goed wordt afgerond én de bereikbaarheid van de wijk goed geregeld is. Daar bovenop is er ook sprake van een belangrijke natuurontwikkeling én de komst van een Hoogwaardige Openbaar Vervoerverbinding.

Dit alles brengt met zich mee dat bij de ontwikkeling van Anna’s Hoeve meerdere wethouders betrokken zijn. Behalve Rensen voor de woningbouw is wethouder Boog van Sport, Verkeer en Onderwijs verantwoordelijk voor de verplaatsing en herinrichting van de sportvelden, en voor de HOV-verbinding, inclusief wegverlegging van de bestaande weg over Anna’s Hoeve. Wethouder Lon Jooren-van der Boor is op haar beurt weer verantwoordelijk voor de Sanering, de verplaatsing van een Rioolwaterzuiveringsinstallatie, de Natuurontwikkeling en de Ruimtelijke Ordening. Het moge duidelijk zijn dat het van groot belang is dat al deze ontwikkelingen op de verschillende beleidsterreinen goed op elkaar worden afgestemd zodat de wethouders elkaar niet in de wielen rijden.

Wat betreft complexiteit is bouwplan Anna’s Hoeve zeker te vergelijken met Villa Industria. En Villa Industria kenmerkt zich tot nu toe door grote financiële tegenvallers die ten dele verwijtbaar zijn door slecht projectmanagement. Maar ook Anna’s Hoeve heeft al de nodige tegenvallers gekend. Goede coördinatie tussen de portefeuillehouders en projectmanagement dat een goede afstemming bewerkstelligt tussen de deelprojecten kan financiële ellende voorkomen. Met de reeks van technische vragen wil de GroenLinks fractie meer inzicht krijgen over de stand van zaken en aanpak van de grondsanering, de bereikbaarheid, natuurontwikkeling én de duurzaamheid van Anna’s Hoeve. Zodat de op papier schone werkelijkheid van Anna’s Hoeve ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.

GroenLinks is van mening dat de gemeenteraad nog onvoldoende geïnformeerd is om een goede inhoudelijke discussie te kunnen voeren over het Masterplan. Dat is van belang om ernstige ongelukken te voorkomen!