Woensdag 24 februari 2016 werd op initiatief van GroenLinks een motie aangenomen met de opdracht aan het college van B&W om het nieuwe velbeleid te evalueren. Met het nieuw beleid is nu bijna 3 jaar ervaring opgedaan. Het nieuwe velbeleid had onder meer tot doel dat de herplantplicht beter zou worden opgevolgd en het bestaande bomenareaal beter beschermd zou zijn. Wat is er van die intentie terecht gekomen?
Bomen geven onze woon- en werkomgeving meer kwaliteit. Groen heeft effect op de gezondheid en het welbevinden van mensen. Bomen zijn ook geen goedkope liefhebberij. Een boom in de openbare ruimte kost al gauw € 5.000,-. Kappen moet alleen mogen als het niet anders kan of wanneer er voorname belangen tegenover staan. In het nieuwe velbeleid staat een stappenplan beschreven. Zo is er motivatieplicht. Wordt het stappenplan en de motivatieplicht door de ambtenaren die met de uitvoering zijn belast ook gevolgd zoals bedoeld? Worden er nu meer of minder bomen gekapt dan onder het oude beleid en met welke redenen precies?
Het nieuwe beleid kent een herplantfonds, waarin eigenaren van een te kappen boom een bijdrage kunnen storten als gekapte bomen niet meer op de oorspronkelijke plek kan worden herplant? Hoe gaat de gemeente hiermee om bij haar eigen projecten? Hoeveel is er eigenlijk in het herplantfonds gestort sinds de oprichting en waar is de opbrengst aan besteed? Is de opbrengst voldoende om daarvoor alle niet door eigenaren zelf herplante bomen te kunnen compenseren?
Heeft de gemeente als eens gebruik maakt van haar invorderingsbevoegdheid als een eigenaar niet voldoet aan de opgelegde herplantplicht? Hoe goed controleert de gemeente daar inmiddels op? Onder het oude beleid was de controle op herplant slecht verzorgd. GroenLinks hoopt dat de bedoelingen van het nieuwe kapbeleid goed tot haar recht zijn gekomen. Mocht dit niet het geval zijn dan wil GroenLinks dat het nieuwe velbeleid wordt aangepast. De motie kreeg veel bijval in de gemeenteraad en werd aangenomen met de steun van alle andere partijen.