GroenLinks wil de mogelijkheden en de kwaliteit van de voorzieningen in het centrum om je fiets te parkeren vergroten. Dat past in de ambitie om de omgevingskwaliteit en beleving van ons centrum te verbeteren. Het voorstel van het college om inpandige fietsenstallingen met toezicht op te richten hebben wij van harte ondersteund. Tot onze spijt kwam het college echter al binnen een jaar terug op haar belofte. Het vinden van geschikte ruimtes was niet gelukt. Het college wil het verstrekte geld gebruiken voor meer fietsenrekken op straat. Meer fietsenrekken op straat betekent minder ruimte om te flaneren over de Groest, het uitzetten van terrassen of de vergroening van de versteende binnenstad. GroenLinks bepleit een structurele kwalitatief robuuste en toekomst vaste oplossing.

Wanneer we in Hilversum de hinder van autoverkeer willen verminderen dan moeten we het fietsen aantrekkelijk maken. Dat lukt aardig, want in Hilversum wordt al best veel gefietst. Dat zal nog verder kunnen toenemen in de toekomst. Dat vraagt om meer stallingsplekken. De duizenden rekken die nodig zijn om al die fiets op de zaterdag te kunnen stallen verzieken bovengronds de ruimte. De hagen vormen heuse blokkades naar de toegang van de winkels. 

GroenLinks vindt het zonde van de gepleegde investeringen op de kop van de Groest en het nieuwe Marktplein wanneer het daar een ijzerkerkhof wordt. GroenLinks bepleit dat het college zich blijft inzetten voor meerdere grootschalige inpandig en gratis bewaakte fietsenstallingen rond het centrum. Wanneer dat niet past in bestaande gebouwen dan moet dat maar onder de grond. Deze stallingen moeten gemakkelijk toegankelijk zijn, meerdere in- en uitgangen hebben en een lift ten behoeve van zware fietsen of mindervalide fietsers. Zulke stallingen bieden niet alleen een plek voor je fiets, maar hebben ook een openbaar toilet en andere nuttige services. Ze zijn ruim, fris, schoon, overzichtelijk en licht met ruime openingstijden, overdag voor het winkelende publiek en ’s-avonds voor het uitgaanspubliek. Servicemedewerkers zien toe op orde, netheid en voorkomen vandalisme en diefstal. Zulke kwaliteitsvoorzieningen hebben we tenslotte ook over om onze auto’s te kunnen stallen.