Wordt de Gemeenteraad van Hilversum voor voldongen feiten geplaatst? Deze vraag werpt zich op na lezing van het convenant tussen de provincie Noord-Holland, de gemeente Hilversum, de gemeente Wijdemeren en Stichting Vliegveld Hilversum dat de fractie van GroenLinks onder ogen heeft gekregen. In de commissievergadering van 21 november aanstaande ligt de wijziging van het banenstelsel op vliegveld Hilversum, inclusief verharding van de start- en landingsbaan voor. Het College stemde hiermee op 2 oktober jongstleden al mee in. Met het convenant in de hand heeft GroenLinks schriftelijke vragen over de zaak gesteld waarop zij vóór de commissievergadering van aanstaande woensdag beantwoord wil hebben.

In 2010 heeft het college van B&W, ondersteunt door een grote meerderheid in de gemeenteraad, bij brief aan de provincie Noord-Holland laten weten dat Hilversum niet instemt met verharding van de start- en landingsbaan van vliegveld Hilversum. Achtergrond daarvan is de langlopende wens van de gemeente Wijdemeren tot realisering van nieuwbouwwijk Ter Sype. Daarvoor dienen de banen van vliegveld Hilversum anders te worden gesitueerd. In 2010 lag op instigatie en na verkenning van de provincie Noord-Holland een variant op tafel waarbij én Ter Sype kan worden gerealiseerd én het vliegveld in huidige vorm kan blijven bestaan.

GroenLinks is er voorstander van om het vliegveld zijn kleinschalige gebruik met recreatief karakter te laten behouden. Dat staat onder druk als de baan wordt verhard met 1,5 hectare asfalt, dat leidt tot meer geluidsoverlast door meer vliegtuigen het gehele jaar rond! Bovendien is beton harder dan een vergunning! Als er eenmaal een verharde baan ligt kan er politieke druk ontstaan om die baan anders te gaan gebruiken. Hoe vaak hebben gemeenten en bewoners rond Schiphol geen bakzeil moeten halen voor de groeiambities van deze luchthaven? Dat is een reële dreiging, want in de reactie op het zogenaamde Alders-advies over luchthaven Lelystad, geeft het Rijk aan dat het de uitplaatsing van de ‘general avation’ zal faciliteren. Dat betekent dat bij uitplaatsing van vluchten van Schiphol naar Lelystad, het kleinere les- en andere vliegverkeer naar elders zal moeten uitwijken om plaats te maken voor groter verkeer op de luchthaven Lelystad.

Voorkomen moet worden dat door een verharde baan op vliegveld Hilversum, er meer geluidsoverlast ontstaat door meer vliegtuigen, en dat het gehele jaar door. Want met een verharde baan zal het vliegveld niet alleen in de zomer overlast geven. GroenLinks ziet totaal niet in wat nu  anno 2012 zo anders is dan in 2010. Wat maakt de situatie zo anders dat het college tegen de meerderheid van de gemeenteraad in met dit voorstel op dit moment kom? GroenLinks is er voorstander van om ‘terug te keren’ naar de optie zoals deze in 2010 op tafel lag.

Ondertussen blijken er al afspraken met allerlei partijen vast te liggen zonder dat een burger of de gemeenteraad daar over heeft kunnen spreken. Dat blijkt namelijk uit het convenant tussen de provincie Noord-Holland, de gemeente Hilversum, de gemeente Wijdemeren en Stichting Vliegveld Hilversum dat de fractie van GroenLinks onder ogen heeft gekregen.

Als dit convenant reeds is, maar ook als het nog wordt ondertekend, zet het College zichzelf en de Raad buitenspel omdat er nooit meer een ander besluit kan worden genomen. GroenLinks vindt het schokkend dat het college zich al bindt omdat zogenaamd alles al zou zijn onderzocht. GroenLinks herinnert aan de toezegging van de provincie Noord-Holland tot een allesomvattende visie op het hele gebied rond het vliegveld. Die ligt er nog steeds niet. Daarvoor, en zeker ook voor de plannen rond het vliegveld zoals ze er nu liggen, zou zomaar extra onderzoek zoals een milieueffectrapport of aanvullend natuuronderzoek of andere beleidsuitspraken nodig kunnen zijn. Bovendien zijn er ook de plannen voor ditzelfde gebied voor een zuidelijke rondweg. Hoog tijd dat die omvattende visie op het hele gebied er komt!

Ook anderszins staan er in het convenant schokkende zaken doordat het college zich zonder dat de raad is gehoord, bindt aan vergaande afspraken. Er staat niet eens in dat de afspraken worden gemaakt onder voorbehoud van goedkeuring door de Raad. Een convenant aangaan is niet vrijblijvend en heeft mogelijk reeds voor ondertekening juridische binding!

GroenLinks heeft de volgende schriftelijke vragen ingediend:

  1. Wat is de status van het convenant tussen de provincie Noord-Holland, de gemeente Hilversum, de gemeente Wijdemeren en Stichting Vliegveld Hilversum (versie 1, 16-7-2012, gewijzigd 31-8-2012)?
  2. Hoe is het mogelijk dat de gemeente hierover al onderhandelt voordat de raad zich heeft uitgesproken?
  3. Is de gemeente zich er van bewust dat ook voor ondertekening al juridische binding kan ontstaan?
  4. Wat behelst het op pagina 2 van het bijgaande convenant genoemde rapport door de Rijksluchtvaartdienst? Wij ontvangen graag onmiddellijk een exemplaar van dat rapport
  5. Wat behelst het op pagina 4 van bijgaand convenant genoemde plan van aanpak dat september jongstleden reeds is voorgelegd aan de provincie ten behoeve van haar luchtvaartbesluit, terwijl de gemeenteraad nog een besluit moet nemen? Wij ontvangen graag onmiddellijk een exemplaar van dat plan van aanpak.
  6. Tot onze verbazing lezen wij onder II-1 op pagina 3, dat niet alleen de start- en landingsbaan wordt verhard, maar dat er ook nog een verharde taxibaan wordt aangelegd. Daarvan is eerder nooit sprake geweest en lijkt een nieuw feit. Graag vernemen wij wat de beoogde omvang van deze taxibaan is.
  7. Onze vrees dat asfaltering leidt tot meer geluidsoverlast, in dit geval juist ook in de zomermaanden, lijkt meteen bewaarheid als wij onder III op pagina 3 lezen over de openingstijden lezen. Klopt het dat juist in de zomermaanden de openingstijden van het vliegveld toenemen tot bijna 12 uur per dag? Hoe heeft u daarmee kunnen instemmen?
  8. GroenLinks wil weten hoe lang hier door de gemeente al over wordt gesproken/ onderhandeld?
  9. Hoe moeten wij in dit licht het onder 3. op pagina 5 vermelde procedureplan lezen en hoe ver en met welke status is dit procedureplan reeds gevorderd?
  10. Hoe moeten wij in dit licht het op 21 november voorgelegde concept raadsbesluit lezen, waarin wij als gemeenteraad de provincie vragen de her-configuratie te verwerken in het nieuwe luchthavenbesluit, als de provincie via mogelijke ondertekening van dit convenant daar reeds mee heeft ingestemd?