We nemen zo zoetjes aan afscheid van een mooie zomer. Het weer helpt wel moet ik zeggen, om de zomer achter je te laten. Maar affijn, ik hoop dat ieder net zo heeft genoten van deze zomer. En een beetje afstand nemen is goed op zijn tijd. En dan nu op naar een nieuw politiek jaar, in de gemeenteraad Hilversum en ik hoop vooral ook daarbuiten.

Indrukwekkend
Een nieuw politiek jaar dat helaas op een gruwelijke wijze begon, maar waarvan ik vind dat we aan de slachtoffers ervan op een mooie en waardige manier aandacht hebben kunnen geven. Het doet wel wat met je, als je 74 lijkwagens langs je ziet trekken. De herdenkingsdienst in de St. Vitus was goed, ik was onder de indruk van de rede van Van Heiningen, terecht dat Trouw daar woensdag 20 augustus aandacht aan besteedde. Groots, hoe je nu al vragen over oorzaken en vergeving kunt opwerpen. Goed, hoe hij ons een spiegel voorhoudt. Ik wens iedereen en dan met name familie en vrienden toe dat ze hun verlies een plekje kunnen geven, hoe moeilijk ook.

Centrumvisie
Goed, we zijn weer begonnen met een eerste gemeenteraadscommissie op woensdag 20 augustus. Twee zaken springen er voor mij uit, de centrumvisie en duurzaamheid. GroenLinks heeft in 2012 een vijftal problemen benoemd rond het centrum van Hilversum: leegstand, versnipperd horecaaanbod, weinig zichtbaar en beleefbaar cultuuraanbod,  de mobiliteit binnen de ring en de slechte ruimtelijke kwaliteit. Om een voorbeeld te noemen, bedenk eens dat je niet in Hilversum woont, wat is dan je eerste indruk hoe je de stad binnenkomt vanaf het station? Wat mij betreft, een entree tot je stad die niet uitnodigt. Reden waarom GroenLinks in 2012 al met het voorstel kwam om die problemen in samenhang in een visie op de binnenstad van Hilversum aan te pakken. Sindsdien is er vooral ambtelijk aan gewerkt, reden om het eens op tafel te krijgen. Daarom heb ik dat geagendeerd voor de gemeenteraadscommissie en dat is een leuke discussie geworden waarin goede vragen zijn opgeworpen. Belangrijk vindt GroenLinks, is betrokkenheid van inwoners bij de centrumvisie. Op mijn voorstel komt er nu een aanpak en tijdpad om dat concreet te maken bij de eerstevolgende raadscommissie. Sterker, ik ga dat met een paar ambtenaren en andere raadsleden schrijven. Ik zal er een volgende keer op terugkomen.

Duurzaamheid
Daarnaast was de boodschap van GroenLinks aflopen commissie dat duurzaamheid met meer ambitie en wat spannender/creatiever kan worden opgepakt in Hilversum. En dan met name als het gaat om klimaatneutraal worden en de eigen voorbeeldfunctie die de gemeente kan en moet hebben. Sinds het initiatiefvoorstel van GroenLinks, ChristenUnie en PvdA uit 2010 is er veel gebeurd, dat is goed. En toch, als we bijvoorbeeld ons doel om in 2020 als gemeentelijke organisatie klimaatneutraal te zijn, willen halen, hebben we nog geen 6 jaar. Het gaat de goede kant op. Om dat een zetje te geven, gaan we op mijn voorstel een werkbezoek aan Almere brengen, zij zijn daar ver in verduurzamen van gemeentelijk vastgoed. Daar kunnen we van leren. En wat zou er mooier zijn dan om het grote gele Raadhuis van Dudok, klimaat- of om zijn minst energieneutraal te maken? Een mooier icoon van wat de gemeente zelf doet aan duurzaamheid is er toch niet?

Wekelijks staat Jan Kastje kort stil bij wat hem opvalt in de Hilversumse politiek en media. Wilt u reageren? Stuur hem een bericht: jan.kastje@groenlinks-hilversum.nl. Volg hem op twitter: @jankastje