Het is sinds gisteren echt tijd om afscheid te nemen van het mooie weer. Ik heb geen last van herfstdepressies maar jammer vind ik het wel. Om het wat populair te zeggen, 'kom maar op met die klimaatverandering'. Helaas gaat die vlieger natuurlijk niet op. Het kan naast warmer namelijk ook natter worden bij klimaatverandering. Nou, ook dat zien we. Erger is natuurlijk dat door de snelheid van door ons ingezette ingrepen, dieren, planten en op sommige plekken ook mensen het niet meer bijbenen. Dus toch maar met z’n allen aan energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Zijn we gelijk minder afhankelijk van onfrisse landen en regimes.

Geopolitiek en duurzaamheid

In de Volkskrant van gisteren gaf Thomas L. Friedman opnieuw uitstekend de relatie weer tussen geopolitiek en duurzaamheid. Hij gaf daarin ook nog eens heel goed aan waarom we naar een verschuiving van belasting op arbeid, naar het belasten van milieugebruik en –vervuiling moeten. Die hebben we overigens ook keihard nodig, omdat zijn voorstel om de olieprijs los te laten (geopolitiek), op de korte termijn ook tot meer vervuiling leidt. Maar die verschuiving is goed omdat het uiteindelijk minder vervuiling en vooral het gebruik van alternatieven stimuleert die nu relatief duur zijn, zoals zonne-energie. Die verschuiving is iets waar GroenLinks al sinds de jaren negentig naar streeft en met het wegzetten ervan zijn anderen helaas nog steeds bezig. “Een schreeuw in de nacht”, zo typeerde D66 het eens. Tja, die Friedman, zou het een GroenLinkser zijn? Oordeel zelf en lees zijn column online.

Tijd voor de gemeentebegroting

Maar dan toch echt nu met een bokbiertje op de bank aan de gemeentebegroting 2015. Nadat we het beleidsdebat (over nieuwe coalitieprogramma) en het debat over de kadernota (opmaat naar de begroting)  hadden eerder dit jaar, was mijn eerste reactie ‘het is nog wat weinig wol’. Voor de beeldvorming, Hilversum is volstrekt niet armlastig, de begroting is meerjarig sluitend. Maar het gaat ook om de inhoud van die begroting, immers, het is de eerste begroting van dit nieuwe college. Maar in die begroting zelf staat nog niet zoveel (hou me te goede, 400 pagina’s tekst vind ik nog niet automatisch informatie). Daarom is er een bijsluiter bijgeleverd, de sternota. Daarin geeft de nieuwe coalitie een nadere duiding van 5 speerpunten: wonen, media, buurten, centrum en zorg. Nog even afgezien van dat opnieuw helder wordt dat de SP in Hilversum akkoord gaat met bezuinigen op zorg en welzijn (ja sorry, ik blijf dat kiezersbedrog vinden). Nog even afgezien daarvan, het is nog niet zo afrekenbaar allemaal. Ja, ik weet het, oppositiepartij etc, dus ja, ik geef dit college nog even de credits. Maar laat ik het positief kritisch zeggen: Ik ga de behandeling van de begroting in met de vraag om mij wat helderder te maken wat er hier en daar nou wordt bedoeld. Zodat ik kan nagaan of GroenLinks het kan steunen of niet. Kijk, “meer laadpalen voor electrische auto’s” staat er. Oke, maar hoeveel gaat u er dan in ieder geval realiseren in 2015? “Meer initiatieven op het gebied van duurzaamheid”, staat er ook. Ik zou zeggen, kom maar door, daar vind u GroenLinks aan uw zijde. Maar eh, wat bedoeld u eigenlijk, welke initiatieven, hebben we het over hetzelfde? Affijn, begrijpt u wat ik bedoel? GroenLinks gaat positief kritisch het debat over de begroting aan en zoekt steun voor voorstellen die wij voor het groene, cultuur- en initiatiefrijke Hilversum van belang vinden dat wij voor ogen hebben. Zoals een '1000 Bomenplan' om Hilversum groen te houden of liever groener te maken. Op straat, op schoolpleinen, want een groene omgeving woont lekker en is gezond. 

Overigens ben ik van mening dat de weg over Anna’s Hoeve verlegd moet worden.



Jan Kastje staat in zijn blog regelmatig stil bij wat hem opvalt in de Hilversumse politiek en media. Wilt u reageren? Stuur hem een bericht: jan.kastje@groenlinks-hilversum.nl. Volg hem op twitter: @jankastje