In de Gooi- en Eemlander van 17 februari stond een opiniestukje naar aanleiding van de voorgenomen bouw van een woonwijk langs de A1 bij Naarden. De stelling in het stukje is dat de Gooi & Vechtstreek helemaal niet zo groen is als we hier altijd beweren. En dat er (dus) niet nog meer verstening bij moet. Hier komen een paar spanningsvelden heel mooi bij elkaar in twee korte zinnen.
Groen dé centrale waarde van Gooi & Vechtstreek
Ik zeg zelf ook altijd dat het groen, het landschap van deze regio, dé centrale waarde van deze streek is. De Gooi & Vechtstreek is de groene oase tussen Amsterdam, Almere en Utrecht. GroenLinks in de regio knokt dan ook al zo lang als we hier actief zijn, voor het niet bouwen buiten de stadse of dorpse contouren.‘Trek de groene grens’ was niet voor niets een populaire campagne een aantal jaren geleden.
Groene grens
De Gooi & Vechtstreek is wel degelijk groen en voor een ander deel wordt het niet voor niets een ‘illusie-landschap’ genoemd. Het voelt voor veel mensen groen, omdat je snel lekker buiten bent, er is veel heide, bos en open landschap, direct om de stad / het dorp. Dat moeten we vooral zo houden. Laten we die groene grens vooral trekken, zou ik zeggen. Dat betekent tegelijk dat we een binnen stedelijke of binnen dorpse opgave hebben die we alleen met elkaar op kunnen lossen.
Regionale samenwerkingsagenda
De gemeenteraden in de Gooi & Vechtstreek staan de komende maanden voor de schone taak een regionale samenwerkingsagenda op te stellen. In wat zich tot nu toe aftekent, lijkt het erop dat iedereen inderdaad erkent dat groen en landschap onze centrale waarden zijn. Daar ben ik blij mee, met die basis kunnen we verder. Alleen, dan wordt het daarna wel spannend. Want wat mag ons dat dan kosten? Die discussie zie je ook bij de voorgenomen samenwerking van het GNR met PWN ontstaan. Als we echt zeggen, we gaan niet meer bouwen buiten onze stadse/dorpse grenzen, dan moeten we dat, wat we persé willen, daarbinnen kwijt. Er zijn immers altijd wensen, maar ook ontwikkelingen die op ons afkomen.
Noordvleugel Randstad
In de prognoses zie je naar de toekomst toe in veel gebieden in Nederland bevolkingskrimp ontstaan. Maar niet in de Noordvleugel Randstad waar wij middenin liggen. En om het maar eens helder te maken: Ten opzichte van nieuwbouw op het zoveelste weilandje dat je daarvoor opoffert, kost een nieuwe woning bouwen binnen de stad of het dorp, afhankelijk van de situatie, € 5.000,- tot € 10.000,- meer. Dat heeft te maken met eventuele sanering, met het slopen van wat er stond, enzovoort. Dat vraagt om innovatieve financiële constructies en goede planning om zoiets toch mogelijk te maken.
Benut bestaande ruimte beter
Daarnaast komt het erop aan dat we een goede visie hebben op hoe onze stad of ons dorp zich ontwikkelt. Wat we waar willen, zodat inwoners en vooral ook investeerders helder hebben wat de mogelijkheden zijn en liever nog, zeggen ‘dat klinkt leuk, daar wil ik aan meewerken’. Het komt er ook op aan dat we veel beter dan nu moeten durven sturen op afstemming onderling. Als immers op het bedrijventerrein Noord in Weesp of Kerkelanden in Hilversum nog zoveel ruimte leeg staat, waarom dan ergens een nieuw bedrijventerrein bouwen? Eerst maar eens de bestaande ruimte beter benutten. Dat gaat ook op voor de overmaat aan kantoren die er nog overal (veelal leeg) staan. En er zijn overal nog van die braakliggende stukjes of verloederde complexen in je stad/dorp waar met een beetje goede wil iets moois te bouwen is. Want laten we dat wel doen, als we binnen stedelijk of binnen dorps gaan, dan wel met kwaliteit.
Kwaliteit openbare ruimte
En vergeet niet de ruimte eromheen. Mensen vragen terecht meer kwaliteit. Kwaliteit ook in de zin van een mooie openbare ruimte, met groen en andere voorzieningen die het leven aangenaam maken. Binnenstedelijk bouwen hoeft niet ‘dichter’ te voelen, het is maar hoe je het doet. Meer mensen binnenstedelijk komen wonen levert tegelijk meer draagvlak voor voorzieningen als een leuke kroeg en een mooi theatert. De trend is er ook naar, mensen trekken minder naar de 'suburbs' van bijvoorbeeld Almere en weer meer naar een binnenstad. Nabijheid en ontmoeten zijn ook de motor van toekomstige economische groei, binnen stedelijk of binnen dorps.
Daarom: Mooiere steden en dorpen waar je wil zijn, daar teken ik voor. In een groene Gooi & Vechtstreek.
Jan Kastje staat in zijn blog regelmatig stil bij wat hem opvalt in de Hilversumse politiek en media. Wilt u reageren? Stuur hem een bericht: jan.kastje@groenlinks-hilversum.nl. Volg hem op twitter: @jankastje