Léonie Sazias wordt aanvoerder van Hart voor Holland, kopt de Gooi en Eemlander deze week. Nu heeft Sazias de nodige mediaervaring, maar het gaat hier niet om een nieuw programma voor SBS. Nee, het gaat om een nieuwe politieke partij die mee wil doen aan de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015. Nu betwijfel ik of Léonie heel erg gelukkig wordt in de wat abstracte politieke cultuur van de Staten. En ik vind eigenlijk dat zogenoemde dubbelmandaat wel degelijk een probleem. Tegelijk Statenlid zijn en raadslid is problematisch als je als Statenlid moet stemmen over zaken die direct Hilversum raken. Officieel mag het, maar ik betwijfel of zo’n dubbelmandaat nou zo past bij de andere politieke cultuur die lokale partijen zeggen na te streven. 

Hart voor Holland
Maar goed, Hart voor Holland, ik vind het initiatief wel mooi, ik vind het ook gedurfd. Het laat voor mij ook zien dat democratie wel degelijk werkt in Nederland. Ik ben nog steeds blij dat we een evenredige vertegenwoordiging kennen in dit land. Dat betekent, er zijn geen kiesdrempels zoals in Duitsland of andere landen. Waardoor partijen bijvoorbeeld pas na 5% of meer van de stemmen in een parlement kunnen komen. En ja, dat leidt soms tot versnippering. En nee, dat vind ik geen probleem omdat het een groot goed is dat overtuiging of onvrede zich direct democratisch kan vertalen in een groep die dat geluid vertegenwoordigd. We zijn nou eenmaal een land met vele meningen. Als partijen er niet meer in slagen om veel zetels te vergaren, kan dat evengoed (in ieder geval deels) liggen aan een gebrek aan overtuigingskracht. Of aan geloofwaardigheid of aan beide en nog meer. Dat is natuurlijk voor een deel óók de verklaring voor de opkomst van lokale partijen.

Lokale politiek in de provincie
Zo af en toe een weblog schrijven, ordent de gedachten, zei een Tweede Kamerlid deze week in de Volkskrant. Dit nieuwe initiatief is voor mij dan een mooie aanleiding mijn gedachten over ‘de lokale partij’ te laten gaan. Want ook ik heb me daartoe te verhouden, al was het maar omdat mij (indirect) een en ander wordt verweten. Uiteraard bestaat dé lokale partij evenmin als dé burger bestaat. Maar er zijn een paar lijnen te trekken die iedere keer terugkomen, zoals dat lokale partijen er zijn voor mensen die zich niet gehoord voelen door de landelijke politieke partijen. En daar wordt dan ook de lokale afdeling zoals bijvoorbeeld in mijn geval GroenLinks mee bedoeld. Mensen voelen zich in de steek gelaten, is een andere die je bij lokale partijen veel hoort. En ik negeer blijkbaar ook lokale belangen omdat ik deel ben van een landelijke partij. 

Tja, ik voel me daar niet door aangesproken en vind het meer zeggen over de lokale partij(leden) in kwestie die dat naar voren brengen dan over mijzelf of over GroenLinks. Het komt voor dat ik onderbouw waarom ik een andere mening heb en daarover in gesprek ga, maar dat ik dan toch blijkbaar niet luister. In de meeste gevallen vind ik het een voordeel dat ik redeneer vanuit een vooraf duidelijk gemaakt politiek kader waar inwoners mij op af kunnen rekenen. Sterker, ik vind het een pré dat ik een verhaal heb waar ik in geloof en waarop ik mensen probeer mee te nemen. Dat is in mijn beleving ook politiek en als je het niet met me eens bent, dan stem je toch gewoon op een ander? Wat onverlet laat, dat je mening kan wijzigen door wat inwoners inbrengen. Maar dat is wat anders dan dat je luistert naar wat inwoners zeggen als leidraad voor je handelen. Inwoners zijn gelukkig heel divers en wat nu als dat wat ze zeggen niet eenduidig is?
 
Hiermee wil ik niets bagatelliseren, het bestaan van lokale politieke partijen voorziet in een behoefte. Overal zijn ego’s die zorgen voor een nieuwe partij of afsplitsing, maar daar moeten kiezers maar mee afrekenen. Over de hele linie vind ik behalve de retoriek van het afzetten tegen landelijke partijen, dat we van lokale politieke partijen kunnen leren en ons erdoor laten inspireren. Ook als ze zich organiseren om het lokale geluid in Haarlem te laten horen. Léonie, vanaf deze plek: veel succes!

Overigens ben ik van mening dat de weg over Anna’s Hoeve verlegd moet worden.
 
Met vriendelijke groet,

Jan Kastje
Fractievoorzitter GroenLinks Hilversum

Jan Kastje staat in zijn blog regelmatig stil bij wat hem opvalt in de Hilversumse politiek en media. Wilt u reageren? Stuur hem een bericht: jan.kastje@groenlinks-hilversum.nl. Volg hem op twitter: @jankastje