Blog Jan Kastje: Over hufters en andere overlast

“Blijf met je poten van onze mensen af” (Job Cohen, toenmalig burgemeester Amsterdam), of woorden van gelijke strekking die mij en anderen te binnen schieten. Het gaat over de parkeerwachter die werd geslagen op de Gijsbrecht van Amstelstraat. Wat later werd duidelijk dat de betreffende ‘heer’ zijn SUV ‘gewoon’ op straat had geparkeerd om een ijsje te halen. Terwijl er een parkeervak vrij was en de man al eerder was aangesproken op parkeren zonder vergunning of kaartje (zonder te zijn beboet overigens). Tja, Sports Utility Vehicle, in eerdere jaren ook wel Asobak genoemd. In de smalle straten van Hilversum niet iets waar je makkelijk omheen komt.

Irritatie over parkeren

Sommigen zullen zich bevestigd zien in hun oproep tot het instellen van een blauwe zone op ‘de Gijsbrecht’, om snel even in en uit te kunnen stappen. Daar ben ik nog niet uit. Ruimte is uitermate schaars in Hilversum en daarop stuur je door er een prijs aan te hangen. Zodat je bijvoorbeeld stimuleert dat mensen met de fiets naar ‘de Gijsbrecht’ gaan. We weten dat 70% van alle vervoersbewegingen zich afspeelt binnen 7,5 kilometer van het huis. Dat is uitstekend met te fiets te doen en dat is weer gezonder dan altijd maar de auto te pakken. Een goede fietstas doet vervolgens wonderen voor de mee te nemen boodschappen en anders kun je die tegenwoordig heel makkelijk thuis laten bezorgen. So, no more excuses voor gewoontegedrag en stap vaker op de fiets! 

Bovendien blijkt uit onderzoek dat meer ruimte voor fietsers en voetgangers, winkelstraten veel aantrekkelijker maken én mensen er daardoor méér besteden. Juist dat zou ondernemers in deze tijd moeten aanspreken, niet die te makkelijke roep om meer parkeerruimte die de gemeente dan moet aanleggen. Aantrekkelijk, divers aanbod, gezellig, dát is de opgave voor ondernemers, dát staat op nummer één als mensen worden bevraagd op waarom zij naar bepaalde winkelstraten/-centra gaan. Om het nog maar eens goed in perspectief te zetten, want tja de beeldvorming is taai: ruimte voor parkeren staat pas op nummer 5 van de motieven om wel of niet ergens naar toe te gaan!!! Irritatie over een vermeend gebrek aan (flexibel) parkeren is daarom misplaatst.

 

Hufters en andere overlast

Maar terug naar onze hufter met het korte lontje die de parkeerwachter sloeg. Dat veel te korte lontje gaat helaas niet alleen voor vuurwerk op. Daar mogen we elkaar wat mij betreft weer meer op aan spreken. Ik ben ook weleens boos, geïrriteerd en kan dan met woorden uitvallen. Als dat laatste het geval is, kom ik daar later meestal op terug bij de betreffende persoon. Ik heb een hekel aan discussies over normen en waarden omdat daar soms ook zo’n spruitjeslucht aan komt te hangen. Doorgekookte spruitjes dan, want (jonge) spruitjes kunnen heerlijk zijn. Voor mij gaat het om iets simpels: Respect. Ook als ik iemand minder kan waarderen, heb ik nog altijd respect voor zijn integriteit. In ieder geval tot het tegendeel is bewezen. Lijkt me een mooi principe om vanuit te gaan.

 

Maar ook even terug naar de parkeerwachter, waarvan blijkbaar in de krant moet worden aangegeven dat deze helemaal geen ‘pietlut’ was. Uit dat laatste blijkt voor mij eigenlijk nog iets heel anders. Namelijk dat sommigen de medewerkers van de (gemeentelijke) overheid al bij voorbaat wantrouwen, want het zijn ‘pietlutten’. Die beeldvorming, dat vind ik eigenlijk net zo erg als wanneer iemand dan zijn ‘poten’ ernaar uitstrekt. Laat ik het maar eens zeggen, dat ervaar ík als overlast. Je krijgt niet zomaar een bon. Dus op deze plek nog eens: ‘blijf met je poten van onze mensen af’ én ‘toon respect’. Zij doen in opdracht van jou en mij gewoon hun werk. En net als iedereen doen ze dat meestal naar eer en geweten! Ga daar nou eens vanuit, tot het tegendeel is bewezen.

Wekelijks staat Jan Kastje kort stil bij wat hem opvalt in de Hilversumse politiek en media. Wilt u reageren? Stuur hem een bericht: jan.kastje@groenlinks-hilversum.nl. Volg hem op twitter: @jankastje