In politiek café Het Gooi in Laren ging het op 16 juni over regionale en lokale media. Janette Luchies, redactiechef van de Gooi- en Eemlander deed daar het voorstel om alle ambtenaren een (digitaal) abonnement op de Gooi- en Eemlander te geven. Die oproep deed ze eerder ook al tijdens een verkiezingsdebat in maart jl., herinner ik mij. Laat ik er daarom eens op ingaan, want democratie gaat me aan het hard en zeker, daar heb je regionale en lokale media bij nodig. Om mensen te bereiken én als (kritisch) platform over regionale en lokale politiek.
Gemeentelijke rol
Toch lijkt mij Luchies’ voorstel géén goed idee. In dat geval zou namelijk de gemeentelijke overheid één specifieke mediavorm én bovendien nog eens één specifiek bedrijf (De Telegraaf, want dat is de eigenaar) bevoordelen. En zeker, ik heb grote moeite met de manier van journalistiek bedrijven van De Telegraaf, maar dat is het punt niet. Die vrijheid hebben ze. Het gaat mij erom dat regionale en lokale media zelf hun eigen meerwaarde en bestaansrecht moeten bewijzen. Onder andere door creatiever in te spelen op het veranderende medialandschap en behoeften van mensen daarin. Dus kan het anders?
In “Regionale media centra”, een publicatie uit juni 2011, wordt geconstateerd dat de verschraling van (eigen) nieuws zeker te maken heeft met minder mensen in dienst hebben. Dat heeft echter vooral met een terugloop van advertenties te maken. En dat kan wel weer eens iets te maken hebben met eigen meerwaarde. In dezelfde publicatie wordt immers ook geconstateerd dat er een verschuiving plaatsvindt naar berichtgeving die ook in huis-aan-huisbladen staat. Er wordt in toenemende mate alleen maar persberichten en andermans nieuws rondgepompt. Zeggen dat dat komt door te weinig mensen, vind ik te makkelijk. Een oproep om geld van de overheid om daarmee teruglopende advertentie-inkomsten op te vangen, eveneens. Met bovendien alle spanning rond ‘wie betaalt bepaald’ die de relatie tussen media en overheid kan oproepen. Maar wat is dan een oplossing voor het onderliggende probleem dat Luchies hopelijk ook (terecht) aankaart? Zo blijkt uit ander onderzoek dat regionale dagbladen bepaalde doelgroepen zoals jongeren helemaal niet bereiken. Dat vind ik wel degelijk een probleem, hoe bereik je allerlei doelgroepen over wat er regionaal en lokaal politiek speelt? Welke rol is er dan wel voor de gemeente(n)?
Journalistieke functie
De eerder genoemde publicatie noemt een oplossingsrichting die mij meer aanspreekt. Ook ik vind regionale en lokale journalistiek van belang voor informatie en meningsvorming. Maar omdat dat zo van belang is moet het accent (weer) komen te liggen op het verbeteren van de journalistieke functie van media. Dus op kritisch vermogen en eigen journalistiek werk en minder op ‘rondpompen’. Daar heb je mensen voor nodig en “Regionale media centra” benoemt een rol voor de gemeente die mij meer aanspreekt en die in het verlengde van de titel ligt. Door regionale en lokale media of nieuwe vormen die opkomen en op een creatieve manier aan nieuwsvoorziening doen, te faciliteren in fysieke en online infrastructuur. Zorg voor een “Regionaal mediahuis Gooi&Vechtstreek”, waar allerlei media bij elkaar zitten en zo de diverse overheadkosten kunnen delen en een gezamenlijke back-office en weet ik veel wat creëren. Zorg tegelijk dat ook een virtueel mediacentrum en (cross)mediaplatform daar onderdeel van uitmaakt. Daarmee ontstaat er meer ruimte voor eigen journalistieke producties, ook en waarom niet via serieuze burgerjournalistiek. Of een regionale vorm van De Correspondent!
Overigens kwam ik in mijn websearch over regionale media en democratie ook de opmerking tegen dat gemeenten hun informatievoorziening en communicatie overzichtelijker, inzichtelijker en toegankelijker kunnen maken. Daar vind ik ook wel wat inzitten. Net als weer een andere opmerking die me terugbrengt bij de rol van regionale en lokale media. Uit een lopend onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de pers samen met hogeschool Windesheim, blijkt dat zelfs in gemeenteraadsverkiezingstijd de hoeveelheid nieuws over lokaal beleid en politiek niet meer was dan daarvoor. Namelijk slechts één op de zes nieuwsberichten. De journalistieke functie en rol van regionale en lokale media voorop stellen en dát faciliteren, spreekt me meer aan dan een voorstel dat de bestaanszekerheid van één mediavorm beoogd.
Wekelijks staat Jan Kastje kort stil bij wat hem opvalt in de Hilversumse politiek en media. Wilt u reageren? Stuur hem een bericht: jan.kastje@groenlinks-hilversum.nl. Volg hem op twitter: @jankastje