‘Trappen naar de baas’, was de ludiek bedoelde titel van een campagne om meer mensen op de fiets te krijgen. Nu kun je zeggen dat dat wel gelukt is, maar of dat aan die campagne lag? In Hilversum zien we ook het resultaat van veel mensen die op de fiets stappen. Gelukkig zou ik zeggen. Anderen en daarom heb ik het over het resultaat, vinden het een crime, namelijk alle fietsen die dan maar overal worden geparkeerd. Maar laten we dat dan aanpakken en niet gaan zeuren over al die mensen die op de fiets stappen.
Meer en betere fietsparkeerplekken
Ik zelf stoor mij aan alle mensen die wat mij betreft onnodig de auto pakken en dan onze wegen verstoppen. Wat is er mis met een goede fietstas en daar je boodschappen in stoppen? Gedrag is heel vaak gewoonte en gewoonten kun je veranderen! En wat te denken van al die auto’s die uw en mijn longen vervuilen? Ik ben net terug van een paar dagen Parijs en ik heb daar een fiets gehuurd om me door te stad te bewegen. Fantastisch, het kost je een jaar van je leven (door alle uitstoot van ik mag wel zeggen gigantisch veel auto’s, bussen. etc.) maar je beleefd de stad op een heel mooie manier. Als ik op een mooie dag van mijn huis over de Vaartweg naar het station fiets, ervaar ik dat bijna alsof je door een Frans stadje fietst. En zelfs als het regent (daar kun je je op kleden), ben je in de stad met de fiets sneller dan de auto. Al die voordelen van fietsen, tijd om dat nog aantrekkelijker te maken. Met meer en betere fietsparkeerplekken, met meer en betere vrije fietsstroken (dat mist nog hier en daar in Parijs, dus laten we ons gelukkig prijzen). En ja, ook handhaven op fietsen die ergens ongelukkig staan, mensen zijn ook wat dat betreft gewoontedieren, maar laten we vooral zorgen dat we goede alternatieven hebben geregeld.
Scooters
Overigens, ik wil niet een andere, wat mij betreft op dit moment meest irritante, verkeersdeelnemer vergeten. Die scooters! Over vervuiling gesproken. Heb je net je longen lekker opengetrapt, heuveltje op op de Vaartweg, komt er zo’n irritant lawaaïg kreng voorbij en hou je in vanwege de stank ervan. Op sommige stoplichten zijn mooie stickers geplakt van de ‘eerlijke brommer’, de betreffende brommer ademt de eigen rookgassen in. Het is natuurlijk niet letterlijk zo bedoeld, maar ik ervaar het inderdaad zo. Dat ik de gassen inadem van iemand die daar zelf geen last van heeft. Nog even afgezien van dat ik sommige mensen op scooters zie waarvan ik weleens denk, “zou het niet beter zijn als jij ging fietsen?”. Voorbij dat morele oordeel (en daar moet je altijd voorzichtig mee zijn), gaat het hier wel om een afweging van privaat versus algemeen belang bij uitstek. En ik vind dat we dat ter discussie mogen, zelfs moeten stellen. Zeker op het moment dat scooters volgens onderzoek zelfs vervuilender zijn dan een grote vrachtwagen.
Ergenis omzetten in actie!
Vervuiling van scooters, het lawaai ervan, het zijn voor mij redenen daar iets tegen te doen. Helaas wordt dat landelijk te weinig opgepakt, dus dan maar lokaal. Mijn GroenLinks-collega’s in Amsterdam hebben een sloopregeling voor scooters voorgesteld. Vergelijkbaar met wat er weleens voor oude auto’s is geweest om de aanschaf van schonere exemplaren te bespoedigen. Maar dat vind ik het verkeerde signaal. Ik stop dat geld liever in aantrekkelijk maken van maatschappelijk gewenste gedrag door goede faciliteiten zoals fietsparkeerplekken, fietspaden, etc. En onwenselijk gedrag moet je soms verbieden, maar kun je ook onaantrekkelijker maken. Ik wil dat de politie veel vaker controleert op opvoeren van scooters, vaker een vervuilingsmetertje bij de uitlaat gaat houden. De mogelijkheden van de algemene plaatselijke verordening (APV) maximaal uitnutten, bijvoorbeeld door scooters van het fietspad de weg op te dirigeren. Daar is discussie over, maar in Amsterdam hebben ze het tenminste geprobeerd. Nagaan welke andere mogelijkheden daarin zitten of op een andere manier. Spreek elkaar aan op die scooter, maak het maatschappelijk minder acceptabel. Etcetera. Ik wil me daar weleens in verdiepen, ergernis omzetten in actie, wie doet ermee?
Overigens ben ik van mening dat de weg over Anna’s Hoeve verlegd moet worden.
Jan Kastje staat in zijn blog regelmatig stil bij wat hem opvalt in de Hilversumse politiek en media. Wilt u reageren? Stuur hem een bericht: jan.kastje@groenlinks-hilversum.nl. Volg hem op twitter: @jankastje