Van ziek….
Kent u dat? Is het eindelijk mooi weer na enkele weken met wat killer en natter weer, wordt je ziek. Grrrr! Maar afijn, er zijn ergere zaken en ik wil schrijven over wat mij opvalt in politiek en media in Hilversum. Omdat ik daar als gemeenteraadslid bijzonder in ben geïnteresseerd en u, mijn lezer, in de gelegenheid stel mijn blik daarop te delen. Ik ben soms wel benieuwd of een lezer het opvalt waarover ik wel en vooral ook waarover ik niet schrijf. En soms ben ik ook wel benieuwd wat een lezer daar nou van vindt of wie deze eigenlijk is. Een enkele keer leidt het tot een (vervolg) discussie, zoals bijvoorbeeld n.a.v. mijn blog over media en democratie. En ik vind het leuk als een gedachte als een regionaal mediahuis op wordt gepikt.

….naar vrolijk....
Maar wat viel mij op deze week en waarover schrijf ik dan even kort in het bijzonder (en waarom? :-)). Mij valt dan in ieder geval op dat er gelukkig weer het één en ander gebeurt in Hilversum. In het weekend van 30 augustus was er Gooifest op het Langgewenst en afgelopen zaterdag Dromenland op de oude gemeentewerf. Beide meer georiënteerd op housemuziek had ik het idee, maar prima. Voor weer een ander publiek was er het Bosjesfestival in het afgelopen weekend. Voor de tiende keer alweer! Gefeliciteerd! Leuk festival. Leuk dat er voor ieder meer gebeurd in Hilversum. En ja, dan ga ik echt nog even roepen op deze plek dat er nóg wat leuks zit aan te komen. Rondje35 aanstaande zaterdag 13 september in het hele centrum van Hilversum! Voor de 2e keer en voor het echie. Theater, muziek, cabaret, lekker eten, loop een rondje mee! Kijk op www.rondje35.nl voor het programma.

....naar ‘serious stuff’....
Maar goed, wat mij echt even bezighield was het ‘gedoe’ rond wel of niet jihadreizigers in Huizen en in Amersfoort. Dan komt het weer dichterbij, die wereldproblematiek en de wel of niet gefrustreerde jongeren in onze eigen gemeenten die in een bepaalde mate gevoelig zijn voor de jihad-retoriek. Volgens Trouw van vrijdag is er zelfs sprake van een jihad-belt dwars door Nederland, met drie kernen waarvan Hilversum en Huizen er van één deel uitmaken. 

In Trouw van dit weekend overigens ook een omdenker door Islamitische Staat vanuit een andere bril te bekijken. Namelijk die van een bedrijf met een marketingstrategie dat een product aanbiedt dat ‘gefrustreerde’ moslimjongeren aanspreekt. Volgens Thomas van der Dunk in de Volkskrant van dit weekend komt dat omdat deze jongeren zich identificeren met moslimslachtoffers in Gaza, Egypte en Syrië. En wij daar ook in Nederland onevenwichtig of geen aandacht aan geven. Nu kan ik mij daar zeker iets bij voorstellen als het om een mij bekender conflict als Israël en Palestijnen gaat. Maar het lijkt om meer of iets breders te gaan en ik begrijp die frustratie van onze eigen moslimjongeren nog onvoldoende. Of is het een extrapoleren van onmacht die mede samenhangt met hun sociaaleconomische positie hier?

En zo gaat het heen en weer en weet ik niet wat ik er nou van moet vinden. Het gaat tenslotte ook om jongeren in je eigen gemeente. Waar moet ik als raadslid wel of niet iets mee? In ieder geval niet meehuilen met de wolven in het bos wat mij betreft. En misschien wel gewoon blijven doen wat ik altijd doe, het van geval tot geval bekijken en oog houden voor achtergronden, preventie en niet te snel in repressie schieten. Ruimte laten voor professionals zoals leerkrachten en anderen die dichter bij deze jongeren staan. Of het voldoende is weet ik ook niet, maar er bij stil staan kan geen kwaad.

Overigens ben ik van mening dat de weg over Anna’s Hoeve verlegd moet worden.

Wekelijks staat Jan Kastje kort stil bij wat hem opvalt in de Hilversumse politiek en media. Wilt u reageren? Stuur hem een bericht: jan.kastje@groenlinks-hilversum.nl. Volg hem op twitter: @jankastje