Twee onderwerpen baren mij zorgen. Het politieke debat in de gemeenteraad lijdt onder een gebrek aan regie op de agenda. En de situatie rond de inpassing van het HOV op Anna's Hoeve.

Gemeenteraad

In de eerste ‘echte’ gemeenteraad na de verkiezingen van maart de afgelopen week, werd duidelijk dat voorzitten een kunst is. En ook dat de nieuwe coalitie de kunst van onderlinge afstemming nog niet meester is. Hoe vol, zou ik zeggen ☺. Waar ik mij echter zorgen over maak is de regie op de raadsagenda en de sturing daarop, zowel bij totstandkoming als uitvoering. De gemeenteraadsagenda was veel te vol waarbij er veel amendementen (wijzigingsvoorstellen) en moties (oproep of uitspraak over een onderwerp) werden ingediend. Dat laatste vind ik alleen maar mooi en moet overeind blijven, mag niet ten koste gaan van het gevoel dat we geen grip hebben op de gemeenteraadsagenda. Het toont immers betrokkenheid, maakt uitwisseling en debat mogelijk. In de voorafgaande commissievergadering worden de vragen gesteld die tot een goede meningsvorming over het voorstel leiden. In de gemeenteraad geven politieke partijen hun eindoordeel en lichten dat toe. Dat is ook wel degelijk de plaats om elkaar daar nog eens op te bevragen en daarmee ook naar inwoners (veelal via de media) je positie te markeren. Dat debat is voor velen een reden tot zorg, “die discussie hoort in de commissie” wordt er dan geroepen. Ja, als het technisch wordt wel, maar wat mij betreft mag er meer politiek debat zijn. En de ruimte daarvoor moet komen door een goede voorbereiding op de raadsagenda, zullen we ons daar eens zorgen om maken?

Anna’s Hoeve

In de Gooi en Eemlander van 5 juni uitte de Vereniging Behoud Anna’s Hoeve (VBAH) terecht haar zorgen. Er wordt gewerkt aan een inrichtingsvisie voor Anna’s Hoeve en er gebeurd precies waar ook GroenLinks voor heeft gewaarschuwd. Natuur en recreatie ten oosten van Hilversum komen onder nog zwaardere druk te staan. Wat is het geval? De natuurgebieden ten oosten van Hilversum vormen een belangrijke verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en de natuurgebieden van het Gooi. Deze Groene schakel wordt nu reeds doorsneden door A27, spoor en tal van kleinere wegen, waaronder de Weg over Anna’s Hoeve. Om de toegankelijkheid voor zowel dieren als mensen te waarborgen, zijn of worden zogenaamde natuurbruggen (ecoducten) aangelegd. Hilversum Oost kent behalve de reeds bestaande doorsnijdingen, een grote druk door de aanleg van een nieuwe woonwijk Anna’s Hoeve en door de aanleg van een vrije busbaan, de HOV. GroenLinks is voor beide ontwikkelingen geweest onder de voorwaarde dat busbaan, weg en spoor worden gebundeld. Anders vormen beide op zich wenselijke ontwikkelingen een te grote belasting voor een al kwetsbaar gebied. En wordt de toegankelijkheid van het gebied voor inwoners kleiner. 

Doordat D66 zich heeft laten meeslepen door de PvdA wordt de Weg over Anna’s Hoeve niet verlegd, dus geen bundeling. Onterecht, de bundeling kan goed ingepast worden. Om toch iets van de natuureisen overeind te houden, worden vervolgens meer natuurbruggen aangelegd. Maar in dit geval werkt dat contraproductief, meer is hier niet beter! De VBAH merkt hierover in de Gooi en Eemlander dan ook terecht op dat het gebied zo alleen maar kleiner wordt. Het gebied wordt zonder bundeling zo vol, dat de natuurbruggen alleen nog functioneren als er geen mensen meer overheen mogen. Het wordt tijd dat D66 en ook SP zich deze terechte zorgen eens aantrekken. Door van tevoren bundeling uit te sluiten, is er een situatie ontstaan waarin én de natuur er niet beter op wordt én inwoners het gebied straks deels niet in kunnen. Nog even afgezien van dat inwoners en andere belanghebbenden het recht is ontnomen om zich uit te kunnen spreken over bundeling of niet. Inwonersparticipatie serieus genomen? Drie redenen tot grote zorgen.  

 

http://hilversum.groenlinks.nl/nieuws/inpassing+HOV+slecht+voor+de+natuur