Rondje 35 afgelopen weekend of meer precies, zaterdagavond 13 september, was fantastisch. Het weer was goed, mensen op de been die je anders op zaterdagavond niet ziet. Overigens, voor de beeldvorming, niet alleen ouder publiek. Blijkbaar vinden meer mensen het leuk dat er meer te doen was dan wat ik (niet denigrerend bedoeld) maar even noem, house en hollands. En dat was nou precies de bedoeling, iets toevoegen aan Hilversum dat er nog niet of in ieder geval te weinig was. Een mooie mix van unplugged diverse muziek, straattheater, cabaret, lekker eten. Het was gelukt om door de hele stad iets neer te zetten. En na afloop denk je, “wow, we hebben een festival neergezet”, dat voelt lekker.

Uiteraard zijn er verbeterpunten, maar voor de tweede of eerste echte keer, vind ik het resultaat fantastisch. Volgend jaar gaan we het rondje robuuster maken en er mag nog wat meer theater en cabaret in. Het eten op nog wat meer plekken beschikbaar in een leuke afwisseling van stijlen. Ik zou zeggen, gaat het zien. Of er dan ook weer een mysterieuze witte lijn te zien is in het centrum, laat ik in het midden . En oh ja, in mijn enthousiasme schrijf ik dit nu wel, maar ik ben bij Rondje35 op persoonlijke titel betrokken. GroenLinks heeft het vorig jaar (mede) geïnitieerd, deels om te laten zien dat er meer is dan cultuurbezuinigingen. Maar Rondje35 is sinds eind vorig jaar een onafhankelijke stichting, een niet onbeduidend detail.

Details versus hoofdlijnen 
Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, heeft vorige en afgelopen week weer eens van zich laten horen. Ik bedoel, in het voeden van het debat, in dit geval over de positie van de gemeente in het Nederlandse bestuur. En ik vind het goed dat hij dat doet. Ook over de gemeenteraad deed hij een aantal uitspraken, zo zouden wij te veel op details en te weinig op hoofdlijnen letten. Tja. Ik heb even getwijfeld of ik op deze plek daarop zou reageren. Want ik vind dat hij een punt heeft en ook weer niet. Het voorbeeld dat wordt aangehaald in een artikel in de Gooi en Eenlander gisteren (19 sept.) is wat mij betreft een illustratie van zijn punt. Dat als een raadslid aangeeft dat in straat x op huisnummer y nog wel, dit of dat het geval is en of de wethouder in dat specifieke geval niet ‘even op zijn fiets kan springen om  het op te lossen’. In dat geval gaat het me om details die voor mij op de rand van cliëntelisme zitten. Ook het detailniveau en het niveau van het debat in de gemeenteraad vind ik zelf ook weleens, nou ja. Het punt is natuurlijk dat sommige raadsleden te weinig bekijken of het specifieke geval nu iets zegt over de algemene beleidslijn waar je als raad over gaat. Want dan moet bijvoorbeeld de handhaving in het algemeen misschien  beter/anders geregeld worden (en hoe dan en wat mag dat kosten). Zo ken ik zelf voorbeelden van bedrijven die ondanks de wettelijke plicht daartoe, niet energiebesparende maatregelen nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Maar dan ga ik (zonder die specifieke namen te noemen) die voorbeelden gebruiken om de wethouder erop te wijzen dat deze kansen laat liggen om de beleidsdoelen die wij stellen te halen. In dit geval het doel een klimaatneutraal Hilversum. 

Aan de andere kant, ook ik zit weleens op bepaalde details, omdat het soms zo is dat ‘the devil is in the detail’. Of omdat het nou eenmaal ook politiek is, die boom die gekapt wordt staat voor waar GroenLinks in bredere zin voor staat, namelijk een blijvend groen Hilversum. Bovendien, raadsleden worden geacht het raadswerk naast hun baan en gezin te doen. Het is ook goed dat de gemeenteraad een afspiegeling is van je lokale bevolking, dus met alle goede maar ook verbeterpunten erbij. En het is vooral goed dat gemeenteraadsleden doen wat zij belangrijk vinden, waar zij energie van krijgen. Of dat nu een detail is in de ogen van anderen of niet. Daar moeten wij als raadsleden elkaar onderling (met respect voor elkaar) op aanspreken en het is ten laatste en zo hoort het, aan de kiezer om daar iets van te vinden. Dus ja, ik hoop dat Broertjes ons blijft voeden en bestoken. En ik blijf in de raad rustig als dat nodig is het debat met hem voeren. En ja, hij heeft gelijk dat wij als raad ons weleens in details verliezen. Maar het blijft mensenwerk en dat is uiteindelijk aan de raad zelf. 

Overigens ben ik van mening dat de weg over Anna’s Hoeve verlegd moet worden.
 

Wekelijks staat Jan Kastje kort stil bij wat hem opvalt in de Hilversumse politiek en media. Wilt u reageren? Stuur hem een bericht: jan.kastje@groenlinks-hilversum.nl. Volg hem op twitter: @jankastje