In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 werd het convenant met de Bloemenbuurt over de Cocon het onderwerp van debat in Hilversum. Als veranderde omstandigheden de uitvoering van een convenant in de weg staan moeten de afspraken worden herzien. Slechts drie partijen toonden toen dit inzicht. GroenLinks toonde ver voor de verkiezingen al lef en realiteitszin. Een jaar nà de verkiezingen komt D66 wethouder Van der Want met een duidelijke en realistische projectopdracht. Sommige partijen hebben wel heel veel tijd nodig om de ogen te openen, vindt GroenLinks raadslid Inke Logtenberg.
Convenant
September 2008 werd het convenant gesloten met de Bloemenbuurt na maanden van (soms intimiderende) protesten uit de buurt. Er werden duidelijke beheers afspraken gemaakt. Concrete afspraken over toezicht, handhaving over veiligheid en leefbaarheid. Een 25 pagina’s dik convenant ondertekend door 12 vertegenwoordigers van diverse partijen moest rust brengen in de Bloemenbuurt. Dit bleek een misvatting omdat het uitplaatsen van 2 functies van de Cocon niet haalbaar bleek.
Cocon het verkiezingsonderwerp
In aanloop naar de verkiezing werd de Cocon het verkiezingsonderwerp van de gemeenteraad verkiezingen. Partijen werden uitgedaagd tot uitspraken en gedwongen tot duidelijkheid. Is uw partij voor of tegen het convenant was de vraag. Voor GroenLinks is nooit de vraag geweest of we voor of tegen het convenant waren. De leefbaarheid van de bloemenbuurt heeft voor GroenLinks steeds voorop gestaan. De aanpak van de parkeeroverlast en onderhoud van de buurt waren en zijn nog steeds de belangrijkste issues. En er moest aandacht komen voor enkele personen die niet alleen in deze buurt maar in heel Hilversum voor overlast zorgen. Dat vond GroenLinks toen en dat vinden we nu nog steeds.
Buurtonderzoek
Het eerste buurtonderzoek na het tekenen van het convenant liet klip en klaar zien dat de problemen in de Bloemenbuurt niet lagen aan de Cocon. Er werden nauwelijks meer incidenten geregistreerd sinds de vestiging van de Cocon dan in de periode ervoor. De buurt had vooral last van de lallende jeugd die op zaterdagavond huiswaarts ging en van het enorme parkeerprobleem. Hulpdiensten toonden en bevestigden de mogelijke gevolgen van de alarmerende parkeersituatie.
Openheid GroenLinks
GroenLinks is altijd open, eerlijk en duidelijk geweest. Gezien de nauwelijks toegenomen incidenten, de goed werkende beheer afspraken en de niet te vinden tweede Cocon locatie, is het niet mogelijk en niet nodig de functies passantenverblijf en dienstencentrum elders te vestigen. Ook was snel na het aftreden van wethouder Hammer bekend dat er vanuit het Rijk stevig bezuinigd zou worden op de daklozenopvang. Daarmee was überhaupt de financiering van een tweede Cocon niet realistisch meer.
Ver voor de verkiezingen en lang daarna heeft GroenLinks dit standpunt uitgedragen. GroenLinks is dan ook verheugd dat de verantwoordelijke wethouder nu inziet dat het realiseren van een tweede Cocon niet haalbaar is. Voortschrijdend inzicht wordt dat genoemd. En voor sommigen komt dat helaas pas met de jaren.
ACT team
In het raadsvoorstel Proces de Cocon komt wethouder Van der Want nu met een duidelijke en realistische projectopdracht. Hij handhaaft het zo geprezen ACT team. Dit team biedt actieve behandeling bij cliënten die langdurige samenhangende hulp nodig hebben. Dit team heeft niet alleen al succes geboekt. Het team is een essentieel onderdeel in het slagen van de uitvoering van het beheersplan.
Enkele bezoekers en bewoners (en dat zijn echt enkele) hebben te kampen met alcoholverslaving in combinatie met een psychische stoornis. Deze bezoekers veroorzaken niet alleen overlast in de Bloemenbuurt maar in heel Hilversum. Weg jagen van de ene plek naar de andere biedt geen oplossing. De wethouder wil deze problematiek nu regionaal aanpakken en dat is precies wat er moet gebeuren.
Financiën projectopdracht
Er is echter nog een punt van zorg in de projectopdracht, dat zijn de financiën. De projectleiding en de inzet van het personeel voor deze projectopdracht wordt bekostigd vanuit de diensten Inwoners, Bestuur en Stad. De totale kosten van de voorziening kunnen echter nog niet worden uitgerekend. Kortom wat de financiële consequenties zijn van dit projectplan is nog onduidelijk. GroenLinks vindt dat daar voor de zomernota duidelijkheid over moet zijn. Je kunt geld tenslotte maar één keer uitgeven.