GroenLinks beschikt over informatie waaruit blijkt dat de gemeente beschermd natuurterrein verkoopt aan bewoners die het in gebruik nemen als achtertuin. Merkwaardig want een dergelijk gebruik is niet legaal op basis van het bestemmingsplan dat aldaar van toepassing is. Een verontwaardigde bewoonster uit de Kerkelanden tipte de fractie toen ze plotseling in de natuur schuttingen zag verrijzen. Reden voor raadslid Frank Kool om enig speurwerk te verrichten. Hieruit blijkt dat de aangrenzende natuur in oktober 2013 aan het GNR is overgedragen met als doel het voor eeuwig te beschermen. Maar hierbij is het stuk grond in kwestie door de gemeente achtergehouden. Wat heeft het college van D66, PvdA en VVD bezield dit te laten gebeuren en de gemeenteraad hierover niet te informeren?
De kwestie kan nog merkwaardige gevolgen hebben. Omdat gebruik als achtertuin op basis van het bestemmingsplan niet is toegestaan kan iedere belanghebbende de gemeente juridisch dwingen op te treden om het verkochte stuk grond als natuur te handhaven. Maar dat zal vast niet de bedoeling zijn van de bewoners die een stukje natuur kochten. Die willen hun achtertuin vergroten. De vraag is dus wie er niet heeft opgelet.
Het stuk grond bevindt zich direct achter de huizen aan de Zwinglilaan 3-7 en 17-25. Bij navraag door GroenLinks blijkt dat niet alle bewoners op de hoogte waren van de betreffende verkoop. Ook is niet bekend of de gemeente de voorgenomen verkoop of bestemmingswijziging heeft gepubliceerd, opdat zij de wettelijke verplichte mogelijkheid tot bezwaar heeft geboden? Zo zijn er nog veel vragen onbeantwoord.
GroenLinks vraagt zich bijvoorbeeld af of de gemeente de natuurwaarde van het stukje grond wel onderzocht heeft alvorens te besluiten tot verkoop? Want het getuigt op zijn minst van naïviteit om dit achterwege te laten als je bedenkt dat de nabij gelegen Raaweg eerder inzet was van een politieke strijd omdat het college van D66-PvdA en VVD voornemens was hier een zuidelijke rondweg te realiseren. GroenLinks heeft zich daar met succes tegen verweerd met als resultaat overdracht van de Raabos gronden aan het GNR. Maar naar nu blijkt toch weer niet helemaal. GroenLinks heeft daarom het college door middel van artikel 41 vragen om uitleg gevraagd.