Het College had 2 maanden nodig om 7 eenvoudige vragen van GroenLinks te beantwoorden over het gebrek aan afstemming van bouwplannen in de spoorwegdriehoek. Ondanks dat het College met haar antwoorden de vragen van GroenLinks handig omzeilt is op basis van de op aanvraag beschikbare situatieschets duidelijk dat de bouwplannen van de VSH en de busbaan voor het HOV elkaar flink in de weg zitten. Raadslid Frank Kool verwijt de gemeente een gebrek aan regie.
Wie de hieronder te downloaden situatieschets bekijkt zet gemakkelijk de blunders op een rijtje:
- De zuidelijke variant op maaiveld niveau loopt wel degelijk dwars door de geplande nieuwbouw van de VSH heen. Om dat te voorkomen moet een veel scherpere bocht om het gebouw heen gemaakt worden. Hierdoor moet de hoge snelheidsbus straks onnodig snelheid minderen.
- Van de VSH moet recent verworven grond worden teruggekocht om de maaiveld variant aan te kunnen leggen. Deze grond is bovendien sterk vervuild. De overheid belandt door dit geblunder in een vragende positie. Welke vooraf vermijdbare compromissen moeten straks worden gesloten bij de onderhandelingen over de grondtransactie met de VSH?
- De zuidelijke variant langs het spoor is pas recent in maart 2010 voor het eerst met de VSH besproken. Dit voor de hand liggende tracé is in eerste aanleg niet eens eerder verkent! Terwijl deze variant de veiligheid van het spoor vergroot en het minst aantal gehinderde oplevert.Het College doet voorkomen hierdoor verrast te zijn, maar het is toch juist de wethouder ruimtelijke ordening die de regie voert over het grondgebruik in Hilversum?
- In de beantwoording blijft verder volstrekt onduidelijk welke wethouder hier de regie voert? Zelfs nu nog neemt het gemeentebestuur niet de regie over haar belangen door geen zienswijze in te dienen op het bouwplan.
- Voor een kwalitatief hoogwaardige busbaan waarop het HOV snelheid kan behouden is naar het oordeel van GroenLinks alleen de variant die onder het spoor Hilversum-Utrecht doorduikt nog als HOV-waardig te beschouwen. Hiervoor moet echter een tunnel worden gebouwd die in aanleg door het behoud van een dienstregeling op het spoor extra kostbaar is in aanleg. Bovendien moet hiervoor een wisselstation verplaatst worden. Wij zijn benieuwd of wethouder Boog van Verkeer onderhandelingsvaardig genoeg is om deze aanzienlijk kostbaardere variant bij de provincie binnen te slepen.
Volgens raadslid Frank Kool toont de gang van zaken opnieuw aan dat de wethouders van onze gemeente veel meer werk moet maken van hun regierol bij ruimtelijk kwesties. Of het nu gaat om de leegstand van kantoorgebouwen en winkels als gevolg van overmatige bouwdrift, een AH in de Zuiderkerk, de vestiging van een Media Markt of een extra supermarkt op het Langewenst. Het is een absolute voorwaarde dat de gemeenteweet hoe en waarom ze een bepaald grondgebruik nastreeft. En vervolgens moet haar handelen integraal en over alle afdelingen gelijkgericht zijn.