Vandaag, 10 oktober, organiseert Urgenda de Dag van de Duurzaamheid. Urgenda is een organisatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken. Met de Dag van de Duurzaamheid, wil Urgenda laten zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging in Nederland al is, door mensen en organisaties die met duurzaamheid bezig zijn op te roepen van zich te laten horen en ‘nieuwe mensen’ bij duurzaamheid te betrekken. GroenLinks Hilversum werkt hier graag aan mee.

Voorleesactie

Eén van de acties tijdens deze Dag van de Duurzaamheid die samen viel met de laatste dag van de Kinderboekenweek, was een voorleesactie op basisscholen. In dit kader heeft fractie-assistent Bart van Welzenis voorgelezen op O.B.S. De Dubbeldekker in groep 3 en 4 uit het verhaaltje ‘Mr. Finney en het verhaal van de bomen’, geschreven door Prinses Laurentien. “Het is belangrijk duurzaamheid te bespreken met kinderen”, zegt Bart. “Zij hebben misschien nog nooit van het begrip gehoord. Op die leeftijd is het begrip misschien wat moeilijk om te kennen, maar het is wel belangrijk om ze met een spannend voorbeeld in te leiden in het onderwerp”.



Waar gaat ‘Mr. Finney en het verhaal van de bomen’ over?

In het boekje van Prinses Laurentien krijgt Mr. Finney een geheimzinnige brief van de eekhoorns uit het bos. Zijn vriendje Eekhoorn die beukennootjes verzamelt, wil wel graag mee naar het bos. Samen gaan Mr. Finney en Eekhoorn naar het bos. In het bos aangekomen, blijken de eekhoorns boos! Ze hebben constant ruzie. Waar komt dat toch door? Wat blijkt: de eekhoorns hebben niet genoeg beukennootjes voor iedereen, terwijl de rode bessen giftig zijn. De eekhoorntjes hebben honger! Mr. Finney overtuigt zijn vriendje Eekhoorn ervan dat hij misschien beter zijn beukennootjes kan delen: Eekhoorn verzamelt tenslotte enkel en kan nooit al deze nootjes zelf opeten!



Link leggen met maatschappelijke problemen.

Volgens Bart is dit verhaal een leuke en spannende manier om een groot mondiaal probleem aan te kaarten: Schaarste en onevenredig verdeeld voedselvoorziening voor iedereen. “Je kunt met de kinderen al snel de link leggen naar bijvoorbeeld overproductie. Want hoe eerlijk is het dat de verschillende supermarkten dagelijks tonnen aan eten weggooien, terwijl er steeds meer mensen naar de voedselbank moeten? Of dat de boeren in Afrika niets van het eten of de opbrengst ervan zien om aan de wensen en de consumptiemaatschappij van het westen te voorzien? Het zijn voorbeelden van zaken waarop de wereld zeker kan verduurzamen”.



Creatieve oplossingen

De kinderen uit groep 3 en 4 van O.B.S. De Dubbeldekker ging het aan het hart en kwamen zelf ook met creatieve oplossingen: O.a. meer bomen planten, meer eerlijk delen zodat iedereen eten heeft en de bomen in het oerwoud niet meer kappen. De Kinderboekenweek is leuk afgesloten met het voorlezen voor de Dag van de Duurzaamheid. Hoe jong ze ook zijn, ze denken na over een betere leefomgeving. Bart hoopt dat de ouders daar thuis ook aan mee doen. "Samen met de toekomstige generatie bouwen aan die duurzame samenleving die wij zo graag voor ons zien".



Marleen Remmers

Ook GroenLinks Raadslid Marleen Remmers heeft meegedaan met deze voorleesactie. Zij las voor in groep 4 van de Paulusschool.