De gemeenteraad heeft afgelopen 3 juli haar laaste vergadering gehouden voor de zomer en is even met reces zoals dat zo mooi heet. De maanden juli en augustus zijn politiek luwe maanden en daarmee een mooie gelegenheid andere zaken onder de aandacht te brengen. GroenLinks Hilversum komt daarom elke week in de zomermaanden met een portret van een lokaal initiatief dat even letterlijk in het zonnetje wordt gezet. Om daarmee te laten zien welke mooie initiatieven er in Hilversum zijn en hopelijk leidt tot het navolging. Met het GroenLinks Voorjaarsdebat van 18 april dit jaar heeft GroenLinks Hilversum al aandacht willen geven aan lokale initiatieven. Na de zomerfeuilleton komt daarop een vervolg.
De start van de zomerfeuilleton begint met aandacht voor Hilversum Verbonden en Stichting Leergeld en ‘de man’ die bij beide initiatieven een rol speelt, Aernoud Olde. Hilversum Verbonden is 5 jaar geleden begonnen als LinkedIn-groep. Die LinkedIn-groep bestaat nog steeds en heeft nu meer dan 1000 leden. Hilversum Verbonden is ondertussen verbreed naar een ontmoetingsplatform en organiseert netwerkborrels. Stichting Leergeld wil kinderen uit gezinnen met lage inkomens helpen. Deze kinderen lopen het risico op achterstand omdat hun ouders vaak te weinig geld overhebben voor school- of sportactiviteiten. Deze kinderen worden geholpen, door bijvoorbeeld rechtstreeks de contributie aan de sportvereniging over te maken. Leergeld’s motto: “nu meedoen, is straks meetellen”.
Hilversum Verbonden is 5 jaar geleden door Aernoud begonnen als LinkedIn-groep. Hij zag in andere steden dergelijke groepen ontstaan en zag een kans zo lokaal ontmoetingen te organiseren. Daar zit voor Aernoud ook het antwoord op de waarom-vraag en de meerwaarde voor Hilversum. Het gaat hem om lokaal mensen met elkaar in contact brengen. Dat gaat overigens pas lopen, zo is zijn ervaring, als het concreet wordt en mensen gaan zien wat het inhoud. Zoals de uit Hilversum Verbonden ontsproten initiatieven als het Repaircafé en UrbanFarming035.
Bij Stichting Leergeld is Aernoud meer bij toeval betrokken geraakt, hoewel, is dat niet ook netwerken? Immers, hij kende het initiatief al via zijn broer, had echter al meer te doen, maar is door de buurman die aan Aernoud dacht omdat deze dat niets voor zichzelf vond gevraagd. En Aernoud ziet zichzelf graag als aanjager, is blij dat door zijn deelname er nu voldoende kritische massa is om Leergeld te dragen. Een initiatief waarvan de meerwaarde volgens hem zit in wat hij noemt ‘local for local’. Elkaar lokaal te kennen, verlaagt de drempel, waardoor mensen elkaar beter kunnen helpen.
⁃ Aernoud, mooi gezegd en gedaan!