Woensdag 21 mei was de eerste commissie samenleving in de nieuwe samenstelling. Een nieuwe voorzitter, een aantal nieuwe leden, en een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda. Op de agenda stond de begroting 2015 van de Tomingroep. Dat lijkt misschien een saai onderwerp, maar niets is minder waar. Als onderdeel van de nieuwe Participatiewet, die in zal gaan met ingang van 1 januari 2015, zullen er geen nieuwe indicaties voor de WSW worden afgegeven. De huidige werknemers van Tomingroep kunnen blijven werken binnen Tomin, maar er zullen geen nieuwe collega’s met een WSW-indicatie bijkomen. Dat betekent dat de gemeenten die samenwerken binnen Tomin, zich al een tijd bezig houden met de toekomst van Tomin.

In het vierde kwartaal van 2014 wordt daarom een businescase verwacht: daarin moet duidelijk worden wat de gemeenten verwachten van Tomin, hoeveel dat mag kosten, en voor welke werkzoekenden Tomin werkzaamheden gaat verrichten. Die businescase heeft als uitgangspunt dat Tomin voor de regio een belangrijke en succesvolle speler is. GroenLinks ondersteunt dat uitgangspunt van harte: Tomin is een grote werkgever in het Gooi/Almere, en is in staat om werk hiernaar toe te halen voor de werknemers van Tomin. Dat gaat niet vanzelf; de werknemers van Tomin zijn in het algemeen niet, of niet helemaal, in staat om zonder extra begeleiding in een “gewoon” bedrijf te werken. 

GroenLinks heeft de wethouder gevraagd of hij in de businescase ervan wil uitgaan dat de arbeidsmarkt van de Gooi&Vechtstreek een regionale arbeidsmarkt is. Dus, laat niet alle gemeenten zelfstandig ondernemers benaderen, maar doe dat gezamenlijk. Daarnaast heeft GroenLinks gevraagd welke concrete maatregelen de wethouder denkt te nemen om de werknemers, die aangewezen zijn op beschutte werkplekken, te begeleiden richting de arbeidsmarkt. Want, het Rijk schaft dan wel de indicatie WSW af, maar dat wil niet zeggen dat daarmee ook deze doelgroep er niet meer zou zijn!

De gemeente is nu al verantwoordelijk voor de reïntegratie van bijstandsgerechtigden. Daar komen per 1 januari 2015 de mensen bij die nu een WSW indicatie zouden krijgen, en nieuwe Wajong-gerechtigden. Het Rijk stelt dat, met de ingang van de nieuwe participatiewet, er 130.000 banen gerealiseerd moeten worden voor deze doelgroep. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. GroenLinks is benieuwd naar de maatregelen die de nieuwe wethouders voor gaan stellen.