Het Masterplan Anna’s Hoeve van PvdA wethouder Jan Rensen legt geen enkel fundament voor de gewenste duurzaamheid van Anna’s Hoeve, zo constateerde afgelopen woensdag de GroenLinks fractie bij de behandeling in de raad. De fractie stemde daarom tegen het raadvoorstel. Met twee amendementen en een motie deed raadslid Frank Kool nog een poging om de ambitie voor een duurzaam Anna’s Hoeve te redden. Maar de coalitie van D66, PvdA en VVD had geen oren naar de constructieve voorstellen uit de hoek van GroenLinks. Zij gaat voor winst op korte termijn. Dankzij deze houding zitten de toekomstige bewoners opgescheept met een aangetaste leefbaarheid, onnodig energieverbruik en een door geparkeerde auto’s gevulde openbare ruimte.
Duurzaamheid ontbreekt als onderscheidend vermogen voor Anna’s Hoeve
In deze economisch moeilijke tijd is onderscheidend vermogen van cruciaal belang om voldoende belangstelling te trekken uit de markt voor de ontwikkeling van de kavels op Anna’s Hoeve. De ligging aan de rand van de natuur combineren met passende duurzaamheid is vanuit dat perspectief een gemiste kans. Eén van de denkfouten in het plan bijvoorbeeld, is dat er een groen lint door de wijk loopt waarbinnen de parkeerbehoefte van de toekomstige woningen voor 2/3 opgevangen gaat worden. De rest van de parkeerruimte moet worden gerealiseerd op het eigen kavel. Maar de wijk krijgt een hoge woningdichtheid. Dat hoeft geen probleem te zijn wanneer je al het parkeren onder de grond en uit het zicht oplost. Maar parkeergarages vereisen grote investeringen en zijn daarom niet lonend voor kleine aantallen auto’s. De coalitie weigert daar echter op te sturen. Dit terwijl er bijvoorbeeld al een groot gat ligt onder de waterspiegel van de vijver in het zuidelijk deel van het plangebied, waardoor nog nauwelijks ontgraving voor een parkeergarage hoeft plaats te vinden. De coalitie kiest liever voor het groene parkeerlint een blikkenparade van heilige koeien.
Drukke verkeersweg splijt woonwijk in tweeën
De ligging van de huidige weg over Anna’s Hoeve wordt niet door wethouder Rensen bij het plan betrokken. Volgens de cijfers van de gemeente zelf zal De Minckelerstraat in 2022 ongeveer 12.300 motorvoertuigen per etmaal te verwerken hebben. Dit zijn aantallen zoals die voorkomen op sommige delen van de Hilversumse buitenring. En dat dwars door een woonwijk! In het noordoostelijk deel van de wijk is een basisschool gepland die vanuit het zuidelijke deel van de wijk straks niet meer veilig te bereiken is. Dit geldt ook voor de sportvelden die niet meer zelfstandig en veilig door kinderen vanaf de Minckelerstraat bereikbaar zullen zijn. De verkeersdrukte zal het zuidelijke deel van de wijk isoleren van het noordelijk deel. De centraal in het plangebied gelegen ecologische verbindingszone en het groene parkeerlint zullen “bruut” worden onderbroken door een buitengewoon drukke verkeersweg. Het aanleggen van een faunapassage heeft een extra saneringsopgave ter plaatse van de kruisende weg tot gevolg en zal er om die reden wel niet kunnen komen. Hoe en of de weg over Anna’s Hoeve verlegd gaat worden is naar zeggen van de wethouder een ander project (HOV) dat hij liever negeert. De wethouder vlucht letterlijk met hoge snelheid en oogkleppen naar de eindstreep van dit risicovolle plan en behaalt zo niet de kwaliteit en duurzaamheid die GroenLinks voor ogen staat. Het GroenLinks amendement “verkeer(de) tweedeling Anna’s Hoeve ongewenst” werd door coalitiepartijen verworpen.
Grote risico’s vormen bom onder gemeentelijke financiën
Op de onzekere woningmarkt liggen allerlei risico’s op de loer. Economisch risico op het gebied van de waardeontwikkeling van de grond bijvoorbeeld. Of de ballon van de sluimerende vastgoedcrisis rond overbodige kantoor- en winkelruimte die nog leeg moet lopen. Banken die niet willen lenen of uitsluitend tegen hoge rentes of onaantrekkelijke voorwaarden. Corporaties wier investeringsvermogen door het kabinet VVD/PVDA wordt afgenomen door een verhuurdersheffing. Aannemers- ontwikkelingsbedrijven die aan de lopende band failliet gaan. Anna’s Hoeve is wat dat betreft een kwetsbaar roeibootje op een immense oceaan van onbeheersbare risico’s. En de vooruitzichten zijn op zowel de korte als de lange termijn even slecht. Waarom dan zo veel haast? Dat is niet anders te verklaren dan uit ijdelheid en een vroege verkiezingskoorts. De PvdA wil graag begin 2014 een “feestje vieren” en dat mag wat kosten. Desnoods de duurzame toekomst van Anna’s Hoeve. Zo leer je je vrienden in duurzaamheid kennen.
Vervuiling blijft bedreigend ondanks ontkenning wethouder
Anna’s Hoeve is een zwaar vervuild gebied. Schokkend is de wijze waarop wethouder Jan Rensen met de net gesaneerde wateren in de Laarder Wasmeer dacht om te gaan. Hij dacht het bemalingswater dat vrijkomt als gevolg de bouw van nieuwe bufferbakken voor de rioolwaterzuivering wel te kunnen lozen op de net gereinigde wasmeren. Het ene moment vertelt hij met een stalen gezicht dat de grond schoon is en het grondwater op dezelfde plek vuil en dat dat geen probleem is. Het volgende moment moet hij een tegenvaller van ruim 6 ton melden omdat hij geen bemaling kan toepassen i.v.m. het vervuilde grondwater. PvdA wethouder Rensen gelooft in sprookjes en is misschien daardoor zelf wel het allergrootste gevaar. De beoordeling van de sanering ligt bij Waternet. Dat oordeel (het resultaat van de sanering) is nog niet afgegeven. Maar de grond is schoon ook al is het grondwater vuil, zo redeneert de wethouder. En vuil water bij net schoon gemaakt water in het gesaneerde natuurgebied geeft minder vuil water is de gedachte van de wethouder. Hoe uitgekookt en onverantwoordelijk kun je zijn als wethouder?
College ontkent haar publieke taak
De stelling van wethouder Rensen is dat de woningwet verbiedt om extra eisen voor duurzaamheid boven op het bouwbesluit te eisen. De wet schrijft inderdaad voor dat geen oneerlijke concurrentie mag ontstaan bij de selectie van ontwikkelende partijen. Daarom is in de WRO opgenomen dat uitgangspunten van een ontwikkeling worden opgenomen in een Masterplan of bestemmingsplan. Zo ontstaat een gelijk en eerlijk speelveld. Maar de wethouder verschuilt zich daarmee achter een wettekst uit het burgerlijk wetboek en verzuimt haar taak door de mogelijkheden te laten liggen die haar vanuit het publiek recht worden geboden om wel degelijk eisen aan duurzaamheid te stellen. Het GroenLinks-amendement “de WRO duurzaam uitgelegd” werd door de coalitie VVD-D66-PvdA verworpen. Daarmee verwezen zij duurzaamheid voor Anna’s Hoeve naar de prullenbak.
Motie voor energieneutrale sociale woningbouw ontbeert slechts steun D66
Nu de coalitie zich niet hard wil maken voor meer duurzaamheid zijn we afhankelijk van de bereidheid van de markt. Wethouder Rensen leunt daarbij voor zijn eerste succes zwaar op de corporaties. De eerste corporatie die wil gaan bouwen is Gooi en Omstreken. Laat nu juist deze corporatie tijdens de marktconsultatie hebben aangegeven alleen duurzaam te willen bouwen als de overheid hen daartoe verplicht! Een rare stellingname als je bedenkt dat deze corporatie een intentieverklaring ondertekende waarin zij de doelstelling “Hilversum in 2050 klimaatneutraal” omarmde. Een tussen-doelstelling van dit plan is dat alle nieuwbouw in 2020 energieneutraal wordt opgeleverd. De door GroenLinks ingediende motie “duurzame trendsetter gezocht” riep het college op om met de corporatie om tafel te gaan om die belofte - energieneutraal te bouwen - waar te maken. Dat scheelt bovendien wat betreft de toekomstige woonlasten in de portemonnee. Dat is dus ook sociale woningbouw! In deze motie kon de meerderheid van de Raad - met een treffende uitzondering van D66 - zich dan weer wel in vinden. Een klein succesje voor GroenLinks maar onvoldoende om met het armoedige duurzaamheidgehalte van het Masterplan in te stemmen.