GroenLinks is uiterst kritisch over de uitvoering van het aanvullend fietsbeleid in Hilversum. Afgelopen woensdag vroeg D66-wethouder Boog in de commissie Verkeer & Ruimte de Raad in te stemmen met een evaluatie van het fietsbeleid van de afgelopen jaren. Een evaluatie die geen evaluatie blijkt te zijn. Tegelijk presenteerde de wethouder nieuwe plannen voor de periode 2012 - 2015. Verstopt in de bijlage van het voorstel bevond zich een lange lijst met noodzakelijke maatregelen die op de lange baan worden geschoven, zo lijkt het. Nadere beschouwing leerde dat het om maatregelen gaat waarvoor de wethouder al in 2008 geld en menskracht heeft gekregen! Reden voor GroenLinks raadslid Frank Kool om zich wat verder in de materie te verdiepen.

Toen GroenLinks bij de ambtelijke dienst aan de bel hing om te achterhalen waarom de maatregelen na jaren nog steeds niet zijn uitgevoerd maar uitgesteld worden tot na 2015, kwam het antwoord dat ze geen prioriteit hebben. Dat is op zijn minst merkwaardig! Met overtuiging wist D66-wethouder Boog in 2008 te melden dat aanvullend fietsbeleid noodzakelijk en belangrijk was. Dit beleid moest parallel gaan lopen met het aanleggen van meer en betere fietspaden. Maatregelen die tot verandering van menselijk gedrag, gewoontes en waarden leiden waren beslist noodzakelijk om nog meer mensen gebruik te laten maken van de fiets. Dergelijk beleid werd en wordt door GroenLinks van harte aangemoedigd want wie fietst produceert geen uitlaatgassen. Fietsen in plaats van auto’s houdt Hilversum bereikbaar en leefbaar. Bovendien blijft wie fietst gezonder en vitaler. Dat spaart allemaal veel maatschappelijke kosten uit. Het treft GroenLinks en Hilversum dan ook onaangenaam nu blijkt dat wethouder Boog betoogt dat hij iets belangrijk vindt maar vervolgens niet transparant is over de al dan niet behaalde resultaten!

Een evaluatie van het gevoerde aanvullend fietsbeleid is wat GroenLinks betreft een overzicht waarin de oorspronkelijke voornemens worden afgezet tegen de behaalde resultaten en vervolgens de geconstateerde afwijkingen verklaard worden. Maar daar had deze wethouder overduidelijk geen zin in. Dan moest hij klaarblijkelijk te veel kleur bekennen. GroenLinks raadslid Frank Kool vindt dit onacceptabel en daar is alle reden voor. Behalve dat veel voornemens nog steeds niet zijn uitgevoerd, worden ze ook niet ten uitvoer gebracht als zich onderwerpen aandienen waarbinnen dat prima zou kunnen. Goede voorbeelden daarvan zijn Dynamisch Verkeersmanagement (DVM) en de evaluatie van de IBP-maatregelen langs de Diependaalselaan.

DVM was het tweede onderwerp dat in de commissie werd behandeld. Met DVM kunnen verkeerlichten op verschillende kruispunten intelligent op elkaar worden afgestemd. Dat gebeurt op basis van scenario’s. Het stellen van prioriteiten is essentieel voor de wijze waarop deze scenario’s worden ontwikkeld. Ondanks dat in het aanvullend fietsbeleid fietsvriendelijke verkeerslichten - met weinig wachttijden voor fietsers - een basismaatregel is, krijgt dit binnen DVM de laagste prioriteit. Wethouder Boog heeft zelfs verzuimd een maximum aan de wachttijd voor fietsers te verbinden. Op doorvragen van raadslid Kool wilde de wethouder toezeggen zich te willen houden aan het door het CROW (verkeerskennis instituut) gehanteerde minimum normen voor fietswachttijden bij verkeerlichten. Het minimum is echter wel het minste wat je kunt hanteren. Terwijl bewezen is dat lange wachttijden voor fietsers bij verkeerlichten de belangrijkste oorzaak zijn voor het negeren van rood licht.

Vervolgens kwam bij de evaluatie van de IBP-maatregelen op de Diependaalselaan (derde onderwerp van de commissie) naar voren dat wethouder Boog niet alle aanbevelingen en verkeerskundige adviezen ter verbetering van de oversteekbaarheid van de Diependaalselaan wil opvolgen. GroenLinks moest opnieuw een pleidooi houden voor verhoogde fietsoversteekplaatsen op de rotonde Diependaalselaan-Utrechtseweg terwijl ook het verkeerskundig bureau deze aanbeveling doet. Maar de wethouder blijft dit resoluut afwijzen. Hoezo voorrang voor de fiets?