Fietscadeau is groot succes

De fietscadeau-actie van ChristenUnie en GroenLinks Hilversum blijkt een groot succes. De 500(!) fietslampjes, die de partijen op zaterdag 19 december 2015 aan fietsers uitdeelden, vonden gretig aftrek. Na ca. 1,5 uur waren de ‘fietscadeaus’ al ‘uitverkocht’.

Vanaf 12.00 uur deelden GroenLinks en ChristenUnie in Hilversum ‘fietscadeaus’ uit. Op vier verschillende plekken in het centrum van Hilversum kregen fietsers een cadeautje als waardering dat zij op de fiets naar het centrum komen en daar inkopen doen of van de horeca gebruik maken. Immers, door op de fiets te komen houden ze het centrum bereikbaar en dragen ze bij aan de gezondheid van zichzelf en ons allen.

Jan Kastje, fractievoorzitter van GroenLinks gaf aan dat de fietsers enthousiast reageerden "Veel mensen hadden gelezen van het parkeercadeau van de gemeente en vroegen zich af waarom er zoveel geld wordt besteed om het autoverkeer te stimuleren en niet iets voor de fietsers werd gedaan. Zij waren daarom blij dat er nu eens iets voor hen gedaan werd"

De auto heeft een rol in de mobiliteit van mensen, maar mensen mogen erop worden gewezen dat er andere keuzen zijn in hun mobiliteit. Een parkeercadeau aan automobilisten uitdelen vinden GroenLinks en ChristenUnie een verkeerd signaal.

Juist een plaats als Hilversum is door zijn gemiddelde grootte zeer geschikt om per fiets doorkruist te worden, omdat de meeste ritten korter dan 7 kilometer zijn. Fietsen is bovendien gezond voor de fietser zelf, maar ook voor de rest van de Hilversummers omdat het, in tegenstelling tot autoverkeer, geen luchtverontreiniging met zich meebrengt.

Gezien het succes van de actie zijn ChristenUnie en GroenLinks van plan om deze actie periodiek te herhalen. Bovendien zullen de partijen in de eerstvolgende raadsvergadering een ‘fietscadeau’ uitreiken aan de verantwoordelijke wethouders voor het centrum én geestelijk vaders van de ‘parkeercadeau’ actie voor auto’s, Wimar Jaeger (D66) en Floris Voorink (VVD).

Deze actie is mede mogelijk gemaakt doordat vier fietsenwinkels in Hilversum het fietscadeau, losse Led-lampjes voor de fiets, tegen kostprijs beschikbaar stelden. Hartelijke dank aan Antilope, Fietsenwinkel.nl, Rooth wielersport en Van Beek tweewielers.