GroenLinks maakt zich zorgen over de effecten van de geplande handhaving op het verbod om je fiets in het centrum buiten een rek te parkeren. In de beleving van veel burgers zijn er namelijk veel te weinig fietsrekken. Dan is handhaving onredelijk.

Het effect van de handhaving mag niet zijn dat bezoekers afhaken en niet meer met de fiets naar het centrum komen. Dan gaat men weer meer met de auto of erger, ziet men af van een bezoek aan ons mooie centrum. Het is juist positief dat zoveel mensen op de fiets naar ons centrum komen.

Een grote opvallende campagne in zwart-gele kleurstelling trekt al weken de aandacht. Zet je fiets netjes in een fietsenrek. Zo niet dan neemt de gemeente je fiets sinds 15 september zonder pardon mee! Je kunt hem dan weer ophalen van het fietsdepot aan de Kerkbrink. Tot 15 oktober is dat nog gratis. Daarna moet je 15 euro betalen om je eigen fiets weer terug te krijgen. De campagne die de Hilversummer moet informeren over de nieuwe regels roept nu al veel boze reacties op. Op de wethouder hoef je niet jaloers te worden.

Op een zaterdagmiddag in maart werden er ongeveer 2.800 gestalde fietsen geteld in het Hilversumse centrum. GroenLinks moet er niet aan denken dat die bezoekers allemaal individueel met de auto naar het centrum zouden zijn gereden. De hele stad zou hebben vastgestaan. De zaterdagse file zou 14 kilometer langer zijn dan nu het geval is en er zou extra autoparkeerruimte aangelegd moeten worden van bijna 7 voetbalvelden groot! Die ruimte is helemaal niet beschikbaar. Daarom zijn wij blij met al die fietsers.

Hilversummers moeten blijven fietsen en liefst nog meer dan nu al het geval is. Daarvoor moeten we het voor de fietser nog aantrekkelijker maken in het centrum. Meer fietsenstallingen binnen een redelijke loopafstand van je bestemming; daar is niet altijd genoeg ruimte voor te vinden en mooi zijn die rekken allerminst. GroenLinks vindt dan ook samen met veel andere partijen dat er goed toegankelijke inpandige fietsenstallingen moeten komen. Die zijn niet één-twee-drie gerealiseerd, maar het pand van de voormalige V&D is kansrijk. Moeten we daarop wachten voordat we handhaven?

Ook GroenLinks ziet wel in dat het in het centrum vervelend druk kan zijn met slecht geparkeerde fietsen. Het is hinderlijk en niet veilig wanneer je je fiets parkeert, pal voor de ingang van een winkel in een drukke winkelstraat of voor de nooduitgang. Daar mag best wat tegen gedaan worden, ook als daar een boete van 15 euro voor uitgedeeld wordt. GroenLinks ondersteunt de oproep om wat meer rekening met elkaar te houden: alleen zo houden we het centrum van Hilversum samen aantrekkelijk voor iedereen.