De nieuwe situatie rond de fietsoversteek op het Oosterspoorplein is levensgevaarlijk. Dat blijkt uit video-opnamen die GroenLinks gedurende 19 minuten ter plekke heeft gemaakt. De aanleiding waren klachten van fietsers. De aanpassingen zijn het gevolg van de evaluatie Spoorpleinen. “GroenLinks heeft ervoor gepleit om het fietspad en het zebrapad samen op een steile drempel te leggen”, meldt raadslid Frank Kool, “maar de meerderheid van de raad adviseerde de goedkopere, maar naar nu blijkt, onvoldoende maatregel”. GroenLinks wil weten hoe het precies zit en stelt artikel 41 vragen aan het college. Aan deze situatie moet spoedig een einde komen, voordat er doden vallen.
Recent heeft de gemeente de verkeerssituatie op de kruising Klein Drift –Zuiderweg- Larenseweg, beter bekend als het kruispunt na de fietstunnel op het Oosterspoorplein, gewijzigd. Nog geen dag na de verandering ontving de fractie al de eerste klacht van een fietser die de situatie levensgevaarlijk vond. GroenLinks wil weten of de aanpassing een verbetering is en heeft polshoogte genomen en gedurende 19 minuten video-opnamen gemaakt.
Het is opletten want de aanpassing is subtiel en er wordt niet gewaarschuwd voor de gewijzigde situatie. Voorheen lag er een zebrapad waarop de voetgangers samen met de fietsers op het evenwijdig liggende fietspad voorrang hadden op het autoverkeer. Nu staan er 3 stopborden voor het auto verkeer en is het zebrapad verwijderd. Een verbetering? GroenLinks vindt van niet. Auto’s moeten stoppen, maar doen dat massaal niet. Betekent stoppen het zelfde als voorrang verlenen aan de fietsers of mag er om en om op gereden worden? Is dat nu echt handig dat automobilisten moeten stoppen op de voetgangersoversteek?
De aanpassing is het gevolg van de evaluatie Spoorpleinen. Het college stelde in de vergadering van 16 mei 2012 verschillende aanpassingen voor. Het viel de fractie van GroenLinks toen al op dat de meeste aanpassingen oversteekplaatsen voor fietsers betrof. Bij deze gelegenheid pleitte de fractie ervoor het fietspad en het zebrapad samen op een steile drempel te leggen. De meerderheid van de raad adviseerde de goedkopere, maar de naar nu blijkt onvoldoende maatregel.
Gedurende de 19 minuten opnamen passeerden 167 fietsers, 14 brom/snorfietsen, 96 voetgangers, 1 motor, 3 invalidenwagentjes en 130 auto’s het kruispunt. Van de 130 auto’s stopten er daadwerkelijk 17 echt en 28 min of meer. De overige 85 auto’s stopten in het geheel niet. 12 hiervan reden in volle vaart door. 1 auto stopte om een gesprekje te voeren met een andere automobilist. Ook was er een kop-staartbotsing. Stoppen was deze automobilist kennelijk niet gewend op dit punt. Eén automobilist meende dat het een prima plek was om te keren.
GroenLinks wil weten hoe het precies zit en stelt artikel 41 vragen aan het college.