Hoe selecteer je het meeste geschikte bedrijf om een masterplan te ontwikkelen voor Anna’s Hoeve dat zowel duurzaam is, betaalbare woningen en goede (beeld-)kwaliteit oplevert én ook nog financieel rendabel is? Dat had de centrale vraag in de Discussie van afgelopen woensdag moeten zijn. Het College heeft een open en vernieuwende methode bedacht om tot een representatieve weging van selectiecriteria te komen, geheel conform de wens van de gemeenteraad. Maar geharrewar van coalitiepartijen D66 en VVD staat het op een democratische en evenwichtige wijze vaststellen van de prioriteiten bij de ontwikkeling van de woningbouw op Anna’s Hoeve in de weg. GroenLinks raadslid Frank Kool is teleurgesteld. "Politiek is ook keuzes maken, het is de laatste grote ontwikkeling in Hilversum. Laten we daar iets bijzonders van maken. Geen zoveelste wijk, wel een mooie, groene en duurzame wijk die iets toevoegt aan Hilversum!"

Het College neemt als uitgangspunt bij het vaststellen van de selectiecriteria dat de stem van iedere raadsfractie even veel weegt. Een royaal en realistisch gebaar naar de oppositie in de gemeenteraad. Maar nu blijken de eigen coalitiepartners in de gemeenteraad - D66 en VVD - geen vertrouwen te hebben in deze stemmethode. De angst voor een niet welgevallige uitslag en strategisch stemgedrag van de oppositie sloeg bij de coalitiepartners toe. Maar had de oppositie bij vaststelling van de nota van uitgangspunten ten behoeve van de aanbesteding niet oprecht aangetoond het belang van een evenwichtige en integrale ontwikkeling hoog te hebben zitten? Blijkbaar is dat geen raadsbrede houding geweest.

Er is geen enkele aanleiding voor dit wantrouwen. Bovendien komt zo de kernvraag onvoldoende aan de orde. Door Anna’s Hoeve duurzaam en kwalitatief te ontwikkelen onderscheidt de wijk zich in de huidig moeilijke woningmarkt. Een dergelijk profiel vergroot juist de kans op een rendabele ontwikkeling. Zo wordt juist ruimte voor betaalbare woningen en (beeld)kwaliteit gemaakt. Dat wordt bevestigd door een ongemeen grote belangstelling onder stedenbouwkundige bureaus om voor Anna’s Hoeve een masterplan te mogen ontwikkelen. Er zijn maar liefst 32 inschrijvingen!

Liever verschuilen VVD en D66 zich achter procedureel gedoe dat niets met de zaak van doen heeft. Nadat was besloten de wegingscriteria ten behoeve van de selectie, in verhouding tot het aantal raadszetels te wegen, stond de raad niets meer in de weg om ter plaatse kleur te bekennen. Zelfs dat was teveel gevraagd van VVD en D66. Nieuw fractieoverleg moet er bij deze partijen aan te pas komen. Of is het coalitieoverleg? “Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten” luidt een Nederlands spreekwoord.

Om een vernieuwend concept voor Anna’s Hoeve te realiseren, is een positieve benadering geweldig belangrijk. Durf, creativiteit, vindingrijkheid, integraliteit, uitwisseling, synergie, inspiratie en vernieuwing vinden hun weg in een sfeer van vertrouwen, oprechtheid, openheid, goede afspraken en samenwerking. Die sfeer is bij het College, onder ambtenaren en in het maatschappelijk veld de afgelopen maanden gegroeid. Dat geeft GroenLinks vertrouwen. Raadslid Frank Kool vindt het jammer dat juist de gemeenteraad - met dank aan VVD en D66 - dit in haar functie als opdrachtgever niet stijlvol heeft kunnen bekrachtigen. De kans om die grootsheid op te brengen is evenwel nog niet verkeken. De gemeenteraad heeft in het aanstaande Besluit een nieuw kans om te kiezen voor de selectiecriteria die leiden tot een masterplan voor een prachtige wijk met duurzame en betaalbare woningen.