Naast het feestelijke gevoel ervaar je als nieuw raadslid wel degelijk enige last. Je beseft je namelijk bij het afleggen van de eed dat je keuzes invloed hebben op de meer dan 90.000 inwoners van Hilversum. En dat nog wel in tijden van een woningcrisis, de klimaatcrisis en een groeiende kansenongelijkheid. Kortom, er is werk aan de winkel.  

Daarnaast ervaar je enige last van de grote schoenen die je mag gaan vullen. Een week eerder hebben we afscheid genomen van Frank Kool, Peter Veenendaal en Jos van Drogen. Zij keren niet meer terug in de nieuwe raad. We gaan hun ervaring en scherpe analyses missen in de nieuwe fractie. Maar met de kennis die zij aan ons hebben overgedragen, mogen we voortbouwen op wat zij met anderen hebben neergezet. 

Gelukkig hoef je het raadswerk ook weer niet alleen te doen. In 1983 was men bang dat de term ‘zonder last en ruggespraak’ de indruk zou wekken dat je niet met je achterban, partij of andere mag overleggen. En dus schrapte men de woorden ‘zonder ruggespraak’ uit de wet. Met of zonder die woorden, als fractie vormen we een mooi team dat elkaar goed kan aanvullen en elkaar ruggespraak kan geven. 

Na de installatie volgen er inwerk-avonden en heidagen met de nieuwe raad. Ook daar is het mooi om te zien hoe collega’s elkaar weten te vinden. Er wordt veel gepraat, gedeeld en gelachen. Samen moet je het de komende jaar doen.  De sfeer is goed, zo beamen de verschillende raadsleden tijdens het weekend. 

Het begin van deze nieuwe raadsperiode valt ook in een tijd waarin er een verschrikkelijke oorlog in Oekraïne woedt. Het is fantastisch om zien wat er in samenleving allemaal gebeurt om de mensen uit Oekraïne op te vangen. Het is ook een hele vuurdoop voor de nieuwe burgemeester die de mensen blijft opzoeken ondanks zijn drukke agenda. 

Dit alles bemoedigt me om als raadslid aan de slag te gaan en me samen met de nieuwe fractie in te zetten voor een sociaal en duurzaam Hilversum. Daar gaan wij ons de komende jaren sterk voor maken.