In onze regio is het afgelopen jaar veel in beweging gekomen als het gaat om gemeentelijke samenwerking. Zelfs in het lang(s)lopende dossier van de gemeentelijke herindeling tussen Naarden, Bussum, Muiden (met wel of niet Weesp erbij). GroenLinks heeft zich daar actief in opgesteld omdat wij intergemeentelijke samenwerking belangrijk vinden. Daar is een wereld mee te winnen waar onze regio en ook Hilversum veel aan heeft. Van het beter beschermen van het mooie groen en landschap tot beter onderwijs en zorg.

In het afgelopen jaar is de gemeentelijke samenwerking in de Gooi en Vechtstreek ‘herijkt’, zoals dat heet. GroenLinks-fractievoorzitter Jan Kastje heeft daar een actieve rol in gespeeld, o.a. door deelname aan een klankbordgroep. Ook heeft hij het initiatief genomen tot een reeks regioconferenties met raadsleden waardoor de regio meer is gaan leven met concrete voorstellen. Zoals u kunt verwachten van GroenLinks, heeft Jan Kastje sterk aangedrongen op het verbeteren van de democratische legitimatie, dat is de democratische controle van gemeenteraden op het bestuur van de samenwerking. Die laat namelijk tot nu toe nogal te wensen over. Raadsleden die lokaal terecht kunnen worden aangesproken op beleid, kunnen vaak alleen nog maar ‘ja of ja’ zeggen tegen regiovoorstellen. Mede door GroenLinks zitten gemeenteraden straks in de gemeentelijke samenwerking ‘nieuwe stijl’ met een sterke positie aan de voorkant van beleid.

‘Gooien’ en ‘vechten’ streek, zo staat onze regio bij sommigen bekend. GroenLinks vindt ook dat de bestuurscultuur in onze regio te wensen overlaat. Er is nu nog steeds te weinig intergemeentelijke solidariteit en vaak te weinig besef van het belang van samenwerking. Want de Gooi en Vechtstreek is weliswaar een mooie en groene regio, zij zit ook ingeklemd tussen grote steden die bovenlokaal grote samenwerkingsverbanden hebben. En in dat spel kom je er alleen tussen als je tegenmacht weet te organiseren. Of positiever, door samenwerking op enkele thema’s, kan de regio meer voor elkaar krijgen in Den Haag en Brussel. En door betere samenwerking binnen de regio kunnen we meer betekenen voor onze inwoners. Of dat nu gaat om wonen of om onderwijs en zorg. Jan Kastje heeft in Hilversum een succesvolle en gewaardeerde avond van de grond weten te krijgen over de positie en prioriteiten van Hilversum in de grotere samenwerking van Amsterdam en Utrecht.

Wat GroenLinks betreft richt de gemeentelijke samenwerking in de Gooi en Vechtstreek zich op behoud en versterken van het landschap, meer duurzame energie, beter openbaar vervoer en op de binnenstedelijke/dorpse opgaven. Met dat laatste bedoelen we het beter gebruik maken van de ruimte, onder andere door leegstand goed te benutten. Dat beschermt op termijn ook onze heide en bossen doordat we voor woningen niet naar ‘buiten’ hoeven. Maar we bedoelen er ook mee, beter en gerichter investeren op wonen en voorzieningen in de centra van gemeenten, waarbij er betere afstemming is tussen wat gemeenten doen. Immers niet iedere gemeente hoeft dezelfde bedrijven te huisvesten of er een eigen museum op na te houden.

En dan rest nog die gemeentelijke herindeling binnen onze regio. De Tweede Kamer buigt zich binnenkort over de zoveelste ronde in deze discussie. Naar het zich laat aanzien wordt het ofwel de G3- of de G4 variant. Het voorstel is nu de G4, een herindeling tot één gemeente van Naarden, Bussum, Muiden en Weesp. GroenLinks is daar een voorstander van, omdat voor de langere termijn dat de beste oplossing is om gemeenten in staat te stellen tot goede dienstverlening aan burgers. De nabijheid voor burgers voor bijvoorbeeld het rijbewijs en andere zaken, zijn ook bij een grotere gemeente heel goed dorps- of zelfs wijksgewijs te organiseren. Weesp buiten de herindeling laten, vindt GroenLinks geen oplossing omdat Weesp dan aan haar lot wordt overgelaten. Hoezo intergemeentelijke solidariteit? Wat GroenLinks betreft biedt gemeentelijke samenwerking en een gerichte herindeling in onze regio veel voordelen.