De gemeenteraad van Hilversum is nu een paar maanden fris van start. Een goed begin is het halve werk, daarom heeft de GroenLinksfractie het initiatief genomen om samen met ChristenUnie en PvdA een bijeenkomst ‘gemeenteraad en duurzaamheid’ te organiseren. Jan Kastje van de GroenLinksfractie leidde deze bijeenkomst op 31 mei. De uitkomst is positief te noemen. Er worden de komende tijd mede door Jan Kastje aanbevelingen voorbereid, die in september door de gemeenteraad worden besproken.
Bij de eerste debatten die de gemeenteraad de afgelopen maanden heeft gevoerd, speelde duurzaamheid gelukkig een belangrijke rol. Zoals bij de discussie over stedelijke vernieuwing en bij het debat over het nieuwe collegeprogramma. In deze debatten tot nu toe, hebben wij gemerkt dat duurzaamheid van belang wordt gevonden en dat daar in Hilversum ook al het nodige aan wordt gedaan. Wij merken echter ook dat duurzaamheid de nodige vragen op kan roepen. Zoals “wat is het ook alweer”, maar vooral “hoe is handen en voeten aan duurzaamheid te geven”. De bijeenkomst ‘gemeenteraad en duurzaamheid’ gaf een goede aanzet tot antwoorden.
Eind vorig jaar zijn door de gemeenteraad voorstellen van GroenLinks aangenomen om een ‘groen akkoord’ met het Rijk te sluiten en om een ‘Klimaattop’ in Hilversum te organiseren. Deze Klimaattop met bedrijven en organisaties uit Hilversum vindt in september van dit jaar plaats. De GroenLinksfractie ziet de bijeenkomst met de gemeenteraad over duurzaamheid dan ook als een bemoedigende volgende stap. In overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt nu gekeken hoe de gemeenteraad van Hilversum die volgende stap handen en voeten kan geven.
GroenLinks ziet de bijeenkomst ‘raad en duurzaamheid’ als deel van een traject waarin de gemeenteraad een volgende stap zet in duurzaamheid. Welke dat is, moet zich nog uitwijzen. Maar we constateren dat de komende begrotingsbesprekingen en de nieuwe structuurvisie voor Hilversum daarvoor kansen bieden. De gemeenteraad is aan zet, goede (gemeente)raad is duurzaam.