GroenLinks heeft woensdag 18 september 2013 ingestemd met een brief van de gemeente Hilversum aan de provincie Noord-Holland over herindeling in deze regio. En daarmee ook met het fuseren van de gemeente Hilversum. Hilversum gaat in het voorstel dan op in een grotere gemeente met Bussum, Naarden en Muiden. In dit artikel enkele redenen en uitgangspunten voor de keuze van GroenLinks Hilversum om daarmee in te stemmen.

Voor GroenLinks staat bij deze herindelingsdiscussie de kwaliteit van dienstverlening aan inwoners en de democratische legitimatie van al het gemeentelijke handelen voorop. Inwoners moeten verzekerd zijn van dat wat zij van hun gemeente nodig hebben en moeten hun raadsleden daar zinvol op aan kunnen spreken. Doordat er zoveel extra taken naar de gemeenten komen, is dat laatste steeds lastiger in onze regio. Er zijn zoveel ambtelijke- en wethouders-overleggen en samenwerkingsverbanden nodig om alles af te stemmen, dat raadsleden door de bomen het bos niet meer zien. De gezamenlijke GroenLinks-fracties in deze regio hebben dan ook eerder dit jaar het rapport Winsemius omarmt. De heer Winsemius heeft in een helder advies laten zien dat de huidige samenwerkingsverbanden niet meer democratisch te legitimeren zijn. Een voorbeeld: bij de nieuwe taken rond welzijn en zorg die van het Rijk naar de gemeenten gaan, zal meer dan de helft van de gemeentelijke begroting in samenwerkingsverbanden gaan zitten. En dat heeft tot gevolg dat door inwoners gekozen raadsleden steeds minder grip op de eigen begroting hebben. En dat vindt GroenLinks onwenselijk.

Voor GroenLinks is de oplossing voor deze regio de vorming van één gemeente. Dat is een robuuste oplossing om de veelheid aan (extra) gemeentelijke taken goed op te pakken zonder teveel complexe samenwerkingsverbanden. Het is daarmee ook voor de democratische legitimatie van beslissingen de beste oplossing. Waarbij er goede oplossingen zijn voor een gevoelde afstand bij de burger. Het is tot slot ook de robuuste oplossing waarmee we een vuist kunnen maken in een complexe regio van Amsterdam, Utrecht tot Brussel.

Tegelijkertijd zijn er goede redenen waarom één gemeente nu, een stap te ver is. GroenLinks heeft eerder dit jaar aangegeven dat de meest voor de hand liggende tussentijdse oplossing de fusie van maximaal drie gemeenten in deze regio is. Tot het zover is, zullen we het overigens moeten doen met een nog maar kort geleden aangepaste regeling voor de gemeentelijke samenwerking in deze regio. GroenLinks heeft burgemeester Broertjes als voorzitter van de Hilversumse gemeenteraad én als voorzitter van de regio erop aangesproken in de tussentijd beter op de positie van de gemeenteraden te letten dan nu gebeurd. De raden zijn nog steeds te weinig in de gelegenheid aan de voorkant van het proces kaders aan te geven. Het is nog steeds teveel ja of ja, tekent u maar bij het kruisje. Dat accepteert deze raad gelukkig niet meer. Wij zullen burgemeester Broertjes én de wethouders daar scherp op blijven volgen.

Tegen deze achtergrond stemt GroenLinks volledig in met de positionering van Hilversum zoals nu verwoord in de brief van de gemeente aan de provincie Noord-Holland (zie de bijlage). Zoals GroenLinks heeft gevraagd, verwoordt de brief nu sterker de meerwaarde van de variant waarbij Hilversum, Bussum, Naarden en Muiden fuseren. Deze gemeenten delen bijvoorbeeld de spoorproblematiek van doorsnijdingen van kernen en kunnen dat als één gemeente goed op gaan pakken. De omvang is ook beter om beter gepositioneerd aan tafel te zitten in deze hoogstedelijke regio en de belangen van onze zo gewaardeerde natuur beter te behartigen. Deze nieuwe gemeente is wat GroenLinks betreft óók beter in staat de belangen van de héle regio mee te nemen.

Dus het moet wat GroenLinks betreft blijven gaan om denken vanuit de regio in plaats vanuit de eigen gemeente, ook als dat er straks nog maar drie zijn. 

Eerder bericht op deze site in 2012 over de regionale herindeling.