De fractie van GroenLinks heeft afgelopen woensdag tegen de Hilversumse gemeentebegroting voor 2017 gestemd. Eigenlijk voor het eerst in jaren. GroenLinks stemde wel vaker niet in met delen van de begroting, bijvoorbeeld omdat wij de verkeersmaatregelen teveel op de auto in plaats van op de fiets gericht vonden. Of omdat wij vonden dat er niet mocht worden bezuinigd op groen of cultuur. Soms vonden we ook het sociale gehalte van de begroting tegen vallen. Dan stem je tegen de betreffende hoofdstukken in de begroting die dat regelen. Maar waarom dan nu tegen de hele begroting? Een korte uitleg.

GroenLinks begon bij de begrotingsbehandeling zoals we altijd beginnen, namelijk door aan te geven wat onze visie op zaken is. Op een andere manier deze keer, gaf Jan Kastje, onze  fractievoorzitter, aan dat GroenLinks staat voor Hilversum als tuinstad van de 21e eeuw. De tuinstad staat voor het compacte, groene en duurzame Hilversum. En in de 21e eeuw hoort cultuur een drager te zijn van het leven (en de economie zo blijkt) in de stad. Waar iedereen aan mee moet kunnen doen, dat spreekt. Groen/duurzaam, cultuur en meedoen, op een andere manier verwoordt, zijn dat de drie grote lijnen waar GroenLinks in Hilversum al lang voorstaat.

En zoals u van GroenLinks bent gewend, komt GroenLinks met concrete voorstellen om die tuinstad van de 21e eeuw dichterbij te brengen. Zo ook in 2017. GroenLinks kwam met een voorstel voor het verhogen van het duurzaamheidsfonds en nog wel op een innovatieve wijze ook. Waarbij de inwonerscoöperatie Hilverzon een rol kon spelen en het duurzaamheidsfonds publiek, maar ook privaat wordt bijgevuld. 

We kwamen met een voorstel om niet bezuinigen op het groenonderhoud, zo belangrijk immers voor deze stad in het groen. En om scholen te faciliteren in het (meer) vergroenen van schoolpleinen, hoe fijn is het niet als kinderen in een gezonde omgeving kunnen leren. We kwamen met een voorstel om nou eens echt de leegstand van Hilversum aan te pakken door de gemeente meer instrumenten een doorzettingskracht daartoe mee te geven via onder andere een leegstandsverordening. We kwamen met een voorstel om de opvang van statushouders beter te organiseren en financieren …

Al deze voorstellen werden door de huidige coalitie van D66, VVD, SP en CDA weggestemd …

En dan zie je de begroting die deze coalitie voor 2017 voorstelt. Ja, de auto zit er stevig in, net zo stevig als de VVD in deze coalitie, het één zal wel met het ander te maken hebben natuurlijk. Wat is er eigenlijk zo liberaal aan de auto, vragen wij ons wel eens af? Maar, toleranter handhaven van parkeren zoals wordt voorgesteld in de begroting? Sorry, maar als iemand fout parkeert, hoort deze dan niet een bon te hebben? VVD, law and order? Alleen als het ze uitkomt.

In de begroting 2017 wordt bezuinigd op cultuur. In plaats van te investeren in cultuur zoals D66 beloofde, gaat er (opnieuw!) 5 ton af bij cultuur. U gelooft het niet? Kijkt u maar eens naar de cijfers op pag. 32 van de begroting 2017. Ja sorry als wij u dat aandoen, u ziet dan bij 5.3 dat deze coalitie de cultuurproductie en –participatie 500.000 euro minder geeft in 2020 dan in 2017. Onder cultuurparticipatie valt onder andere de amateurkunsten …

Een tekort van 4 miljoen op uitkeringen is één, wij zien in 2017 toch echt nog steeds geen verbeterde inzet op re-integratie, zo belangrijk voor mensen in een uitkering. Bovendien bezuinigd deze coalitie in 2017 op de schuldhulpverlening, onbestaanbaar als je ziet dat er meer mensen komen met problematische schulden. En op initiatief van GroenLinks wil de gemeenteraad dat het college ons Sociale plein tot de beste van Nederland maakt. Maar geld daarvoor uittrekken om dat mogelijk te maken, zien we niet de begroting terug.