Hilversum is bezig met het opzetten van een structuurvisie. Hierin kijken we vooruit naar de jaren tot en met 2030. De fractie en het bestuur van GroenLinks Hilversum zijn al weer enige tijd aan de slag om de contouren van de toekomst vorm te geven. Twee weken geleden werd in de gemeenteraad besproken wat we al hebben en wat de bestaande ambities met betrekking tot de toekomst zijn (de kenschets). Daarna zal er gekeken worden naar wat er moet komen. Ook wordt er aan iedere Hilversummer gevraagd mee te denken: hoe moet de toekomst eruit zien? De leden van GroenLinks worden hierin vanuit de partij actief in betrokken. Deze week kijkt fractievoorzitter Jan Kastje alvast vooruit op de Raad aan Huis pagina's van de Gooi en Eembode: Hilversum 2030, duurzame en creatieve stad in het groen!
Het landschap maakt Hilversum tot wat het is, een stad in het groen. Als het aan GroenLinks ligt, is dat in 2030 nog steeds zo. En terecht! Hilversum heeft kwaliteiten die maken dat mensen hier graag wonen en werken. De heide, de bossen en het water aan de westkant zorgen ervoor dat mensen snel ‘buiten’ zijn, even uit kunnen waaien. Daardoor merk je haast niet dat Hilversum relatief weinig parkgroen heeft in de wijken. Zo is het ook bedoeld, de hoge kwaliteit van het landschap om Hilversum als compensatie voor een compacte stad. Dat moeten we zo houden, de openheid en het landschap is deel van onze identiteit!
Hilversum blijft als het aan GroenLinks ligt een compacte stad met hoogwaardige woningen, monumenten en voorzieningen. Duurzame materialen, energieneutraal en goed ingepast. Het centrum weerspiegelt de centrumfunctie van Hilversum in de regio. Het centrum heeft smoel gekregen, met een ‘culturele as’ van Beeld en geluid en Vorstin naar filmtheater en Gooiland en een ‘creatieve as’ van de Kansenzone Larenseweg naar de Kerkbrink. Het stationsgebied, het Langewenst en de Larenseweg zijn in samenhang ontwikkeld. Naast het wonen voor jongeren en ouderen waar een grote behoefte aan is, heeft elk van deze drie gebieden een eigen karakter gekregen. De hier en daar goed ingepaste wat hogere bebouwing geeft het hele gebied een zeker cachet.
Het stationsgebied heeft het karakter van een passage naar het winkelgebied. Een geweldige entree tot de stad waar een paar kleine winkeltjes en horeca uitnodigen tot meer. Het Langewenst is een schakel in de ‘culturele as’ geworden, met naast een nieuwe bioscoop, een prachtig overdekt plein waar een brocante, een galerie en een markt kan worden gehouden zoals u ze uit Frankrijk kent. En de Kansenzone Larenseweg is deel van de ‘creatieve as’ waar het broeit van de kleine creatieve ondernemers die de mediastad voeden in kunsten, multimedia en zakelijke dienstverlening. Het centrum van Hilversum bloeit in 2030!
In 2030 heeft mede door GroenLinks een omslag in denken plaatsgevonden over mobiliteit en bereikbaarheid. Eindelijk is erkend dat voor de groeiende hoeveelheid auto’s onvoldoende plaats is op de smalle wegen in Hilversum. En dat de enorme parkeerdruk de wijken onleefbaar dreigt te maken. Daarom is gekozen voor openbaar vervoer en fiets als drager van bereikbaarheid in Hilversum. De auto is niet weg, maar wordt afgevangen op één van de drie transferia aan de rand van de stad. Vandaar gaat het met kleine pendelbusjes de stad in. Voor fietsers zijn ruime ondergrondse stallingen gerealiseerd. De wijken zijn weer leefbaar door invoeren van vergunningparkeren voor inwoners, er is zelfs weer meer speel- en recreatiegroen in wijken gekomen.
Kortom, als het aan GroenLinks ligt, zorgt Hilversum in 2030 nog steeds voor z’n eigen succes. Doordat mensen hier graag wonen en werken. Omdat het een stad in het groen is, met smoel en durf in wonen, cultuur en uitgaan en creativiteit. Hilversum, deel van een grotere regio, goed verbonden met openbaar vervoer en multimedia. Hilversum, een duurzame en creatieve stad in het groen!