GroenLinks heeft de coalitie van D66, VVD en PvdA bij hun laatste begroting in deze raadsperiode zowel gecomplimenteerd als zwaar bekritiseerd. Het paarse college verdient een compliment omdat ze de afgelopen vier jaar puin hebben geruimd, vooral financieel. Helaas is het erg jammer dat zij dat zo visieloos hebben gedaan, dat het maar de vraag is of zij wel op de goede manier hebben bezuinigd. GroenLinks meent op belangrijke delen van niet. Zo zijn de bezuinigingen op groen en welzijn doorgeschoten. En vindt GroenLinks het onbestaanbaar om zo zwaar te bezuinigen op kunst en cultuur op de wijze waarop D66, VVD en PvdA dit hebben gedaan. Dat brengt ons alleen maar verder weg van het groene en cultureel bruisende Hilversum dat GroenLinks voor ogen nastreeft. Een Hilversum dat de komende vier jaren voor grote opgaven staat. GroenLinks kijkt daarom liever vooruit. Hoe houden we Hilversum de komende vier jaren groen en maken we het cultureel bruisend?

Meer daarover in de bijdrage van fractievoorzitter Jan Kastje bij de behandeling van de begroting 2014 in de gemeenteraad:

Voorzitter, de laatste begroting van vier jaar paars, een coalitie van D66, VVD en PvdA. Dit college dat door deze paarse coalitie is neergezet heeft puingeruimd de afgelopen jaren en daarvoor krijgen ze wat GroenLinks betreft een compliment. Of dat nou steeds met visie, veel liefde en goede samenwerking ging, is de vraag. GroenLinks zag de afgelopen jaren toch eerder 5 wethouders die allemaal hun eigen ding deden dan een college, een team. Dat is overigens het laatste jaar wel wat verbeterd.

GroenLinks vindt dat onze nieuwe burgemeester waarmaakt wat GroenLinks van hem verwachtte, zoals zorgen voor meer samenwerken. Hij is zichtbaar in de stad, betrokken en wil zaken voor elkaar krijgen. Soms struikelt hij wat over zijn eigen ongeduld, ook met deze gemeenteraad J. En naar de smaak van GroenLinks neemt hij Hilversum Mediastad soms wat te letterlijk als hij de hele binnenstad vol camera’s wil hangen. Maar zijn ambitie om meer van Hilversum te willen maken, verdient erkenning en is nodig.

Bij de installatie van dit college in 2010 heeft GroenLinks aangegeven dit college te beoordelen op geloofwaardigheid van bestuur, dus krijgen ze zaken voor elkaar én op samenwerking met voor GroenLinks belangrijke zaken als duurzaamheid, cultuur, jongerenhuisvesting en leegstandsbestrijding. Dit college heeft absoluut zaken voor elkaar gekregen in vergelijking met het college van voor 2010. Wie herinnert zich niet het eindeloze oponthoud en niet te vergeten het bijstorten van heel veel geld in de eindeloze put van bouwprojecten? Dit college heeft dat opgeschoond, waarvoor hulde. Het enige waar ze nog niet in zijn geslaagd, is het omlaag brengen van de risico’s van de resterende en aangegane projecten. Dat was namelijk in 2010 1,6 miljoen, bij het scheiden van dit college is dat gegroeid naar 4 miljoen.

Voorzitter, belangrijker is de inhoud, want beleidsdoelen sturen geld en niet andersom. De bakens verzetten was de titel bij het aantreden van dit college. Volgens Van Dale is een baken een merkteken dat het vaarwater aanwijst. Men vaart dus tussen de bakens door, maar waarheen? Wij hebben aanvullend de vraag gesteld, wat is het Hilversum dat oprijst als het stof van de bezuinigingen is opgetrokken? Die vraag heeft dit college helaas niet beantwoord. Jammer, want dat geeft richting en het nodigt je inwoners uit omdat ze helder hebben waartoe die bezuinigingen dienen. Als een nieuw college die vraag opnieuw niet beantwoord, krijgen we een extreem make-over, Voorzitter. Alleen zitten we dan met een huis, waarvan we niet weten of onze inwoners daar op zitten te wachten.

Nog even kort over de voor GroenLinks belangrijke zaken, Voorzitter. Duurzaamheid, het college slaat zich op de borst in de begroting over haar inspanningen op duurzaamheid. Voorzitter, dat was eerder ondanks dan dankzij dit college. Ik kan mij nog goed herinneren hoe ik voor GroenLinks samen met collega Jan de Wit begon, we daar collega Hermans bij wisten te betrekken en later Arno Scheepers. Deze vier duurzaamheidmusketiers hebben de afgelopen jaren vanuit de raad veel voor elkaar gekregen. Hilversum wordt klimaatneutraal, de gemeente gaat daarin vooroplopen om het goede voorbeeld te geven en er is een duurzaamheidfonds geregeld. Ik wil mijn collega’s hartelijk danken voor deze mooie samenwerking.

Cultuur, Voorzitter, is helaas andere koek. Er is door D66, VVD en PvdA rücksichtsloos heel fors gesneden in het cultuurbudget, bovenop jarenlang al te weinig investeren in cultuur in Hilversum en bovenop forse Rijksbezuinigingen op cultuur. GroenLinks geeft deze wethouder een compliment dat hij de cultuurinstellingen in beweging heeft gekregen, want dat was nodig. En vervolgens kondigt dit college doodleuk in de begroting aan dat een volgend college maar eens een visie moet opstellen over waar naar het naartoe moet met cultuur.

Jammer dat financieel snijden voorop heeft gestaan, terwijl cultuur zo belangrijk is voor de levendigheid, de economie en zelfs de binding van mensen in en met je stad! Afgelopen maandag stond er een mooi artikel in de Volkskrant, met de kop “Kunst & cultuur, waar was dat ook alweer voor nodig?” Ik kan u aanraden het eens te lezen. GroenLinks heeft in 2011 zelf maar eens antwoord willen geven en een visie op cultuur opgesteld en heeft dit jaar het initiatief genomen om concreet een nieuw cultureel festival toe te voegen aan Hilversum, juist om de roering en het plezier van Hilversum weer te laten zien. Rondje35 is klein begonnen 14 september dit jaar, maar een succes. Dus voor uw agenda: Rondje35 op 13 september 2014. 

 Voorzitter, wat zijn nu die uitdagingen waar een volgende periode, een volgend college voor staat? We hebben reeds bij de kadernota deze zomer, aangegeven dat GroenLinks vier forse opgaven ziet. De Rijksbezuinigingen waar ook Hilversum mee te maken blijft krijgen, zijn fors. Daar komen ten tweede de decentralisatie van rijkstaken naar de gemeente op zorg en welzijn bovenop. Op zich lijkt dat kansen te bieden, alleen gaat dat ook gepaard met forse bezuinigingen. GroenLinks maakt zich daarover grote zorgen. We gaan die forse kortingen waarschijnlijk niet alleen met efficiencyverbeteringen opvangen, wat betekent dat we met elkaar misschien nog wel pijnlijke keuzen moeten maken over welke voorzieningen we willen blijven verstrekken voor welke doelgroepen. Het valt GroenLinks op dat bij de voorbereidingen, zoals deze op dit moment gestalte krijgen, er zeer veel aandacht is voor de financiële gevolgen, terecht. Maar de gevolgen voor de inwoners blijven naar onze mening nog onderbelicht.

In de tegelijkertijd bij de begroting aangeboden raadsplanning staan de verordeningen en (deel)plannen WMO en jeugd pas in het derde kwartaal van 2014 op onze agenda. GroenLinks dient dan ook een motie in om in de trits informatiebijeenkomsten in het eerste kwartaal van 2014 een hoorzitting c.q. expertmeeting te organiseren. Kernvraag daarbij is welke zorgen professionals en gebruikersgroepen hebben bij de transities en welke mogelijke oplossingsrichtingen zij zien. GroenLinks werpt voor de discussie alvast de vraag op hoever we willen gaan in het achter de voordeur meekijken als overheid. De in potentie waardevolle aanpak van de keukentafelgesprekken moet opleveren dat mensen krijgen wat ze nodig hebben, maar geen onnodige inbreuken op privacy en rompslomp. (motie is aangenomen)

Voorzitter, alles bij elkaar optellend, erkent GroenLinks dat een volgend college dus opnieuw een forse financiële opgave heeft, over de grootte daarvan is helaas nog veel onduidelijk op dit moment. GroenLinks wil daarover mee blijven denken, zoals we ook voorstellen voor uit te werken bezuiningsopties hebben gedaan en vorig jaar met een GroenLinkse gemeentebegroting zijn gekomen. Dat zal GroenLinks blijven doen, ook nu we nog weinig weten en misschien zelfs wel een kerntakendiscussie, dus wat doen we niet meer, moeten voeren.

GroenLinks staat voor veel inspiratie open, maar geeft voor die discussie wel mee, geen verdere bezuinigingen op ons groen en op welzijn te willen. Het groenonderhoud is reeds terug naar basisniveau en het GNR moet zijn taak om onze waardevolle omringende natuur te beschermen en onderhouden, goed kunnen doen.

De welzijnsinstellingen zijn de afgelopen jaren reeds fors aangepakt en zij moeten nu eerst maar eens de tijd krijgen dat goed uit te werken, in het belang van onze inwoners, van vrijwilligers en van mantelzorgers.

Voorzitter, GroenLinks wil daarnaast de bezuinigingen op cultuur van de afgelopen periode terugdraaien, het zal ondertussen wel duidelijk zijn dat GroenLinks dat belangrijk vindt voor Hilversum.

De derde opgave voor de komende periode, Voorzitter, betekent dat Hilversum zich blijvend en intensief met de regionale samenwerking in de Gooi & Vechtstreek moet bezighouden. Om de ligging en potentie van Hilversum in de groene oase tussen de grote steden om ons heen waar te maken, om de kwaliteit van gemeentelijke dienstverlening aan onze inwoners te verbeteren, daar misschien ook een deel van de Rijksbezuinigingen mee opvangen en ook om de zeggenschap van de gemeenteraad daarover te willen verbeteren. GroenLinks onderschrijft dat Hilversum deel moet worden van een krachtige en democratische gemeente en wil in de tussentijd dat de gemeenteraden meer grip krijgen op de regionale samenwerking.

Voorzitter, tot slot. Voor Hilversum is inhoud en inspiratie belangrijk en een vierde opgave voor Hilversum in de volgende raadsperiode ligt dan ook binnenstedelijk. GroenLinks heeft begin 2012 in ons jaarlijkse voorjaarsdebat inspiratie en ideeën meegegeven voor een dynamisch bruisend centrum en het initiatief genomen om daartoe een samenhangende visie op het centrum te maken. Ons viel overigens op dat in de raadsplanning voor volgend jaar, die centrumvisie niet is benoemd als belangrijk.

Voorzitter, GroenLinks vindt dat zeer belangrijk, Hilversum moet een levendige, diverse en dynamische stad zijn. Een stad waar je elkaar ontmoet, waar het broeit van nieuwe zakelijke en andere initiatieven, met roering en plezier. Daarvoor is het nodig om beter in te zetten op meer ruimtelijke kwaliteit van het centrum, inclusief aanpak van leegstand, situering en aanbod van horeca en detailhandel. Daar moeten we ook op durven sturen.

Volgens GroenLinks moet Hilversum om dat bruisende centrum te bereiken de pleinen van Hilversum, het Herenplein, de Kerkbrink, het Langgewenst, het stationsgebied, prioritair aanpakken en elk plein een eigen onderscheidende kwaliteit geven. Door de pleinen en hun verblijfskwaliteit centraal te stellen, ontstaat de loop en roering die we zoeken.

Voorzitter, GroenLinks wil meer ambitie, lef en elan voor een groen en cultureel bruisend Hilversum!

-------------

Tweede termijn

 Voorzitter, zoals in eerste termijn aangegeven, dit college heeft deze periode veel puin moeten ruimen en daarvoor zijn we het erkentelijk. Deze coalitie van D66, VVD en PvdA is er volgens GroenLinks evenwel niet in geslaagd een heldere visie voor Hilversum neer te leggen die inwoners perspectief biedt.

 Een volgend college staat nog voor forse opgaven, het is de vraag of zij met deze begroting voor 2014 een goede start kan maken zoals dit college beweerd. Zo is de meerjarenraming verre van sluitend, om het vriendelijk te zeggen.

GroenLinks kan dan ook niet instemmen met de meerjarenramingen omdat wij vinden dat dit college een volgend college opzadelt met een niet sluitende meerjarenraming. Wij kunnen evenmin instemmen met het investeringsprogramma op het onderdeel wegen.

Daarnaast  heeft GroenLinks moeite met begrotingsprogramma 4, Welzijn, omdat we de uitwerking van de decentralisaties zorg & welzijn nog onvoldoende vertrouwenwekkend vinden; GroenLinks kan ook niet instemmen met programma 6, Groen en duurzaamheid, ook omdat we constateren dat er voor de komende jaren slechts 72.000 voor duurzaamheid is uitgetrokken. En tot slot heeft GroenLinks uiteraard grote moeite met programma 9, Cultuur en stemmen daar niet mee in, omdat hierin forse bezuinigingen op cultuur zijn verwerkt.

GroenLinks zal evenwel instemmen met het totaal van de begroting 2014, omdat we anders ook tegen allerlei lopende zaken stemmen waar wij ons wel in kunnen vinden.

 Voorzitter, GroenLinks heeft aangegeven dat een volgend college voor vier grote opgaven staat, waaronder werk maken van een binnenstad met een bruisende dynamiek, midden in onze mooie groene regio. Wij wensen dit college alle sterkte met de befaamde laatste loodjes en wensen Hilversum voor de volgende periode een college toe dat smaak maakt en daarbij wel een initiatiefrijk pepertje kan gebruiken. Voor een groen en cultureel bruisend Hilversum!