Jan Kastje, lijsttrekker van GroenLinks Hilversum presenteerde vanmiddag, 9 maart 2014, een plan om van het Herenplein hét cultuurplein van Hilversum te maken. Dat gebeurde bij het lijsttrekkersdebat in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen over de binnenstad. 

GroenLinks heeft in 2012 het initiatief voor een centrumaanpak genomen die breed is gedeeld. Kom met een aansprekende visie waarmee mensen weer in het centrum van Hilversum willen zijn. Door elk van de vier grotere pleinen van Hilversum een eigen thema mee te geven, is er voor iedereen een plein waar men wil zijn, te beginnen met het Herenplein Cultuurplein. Dit werd zichtbaar gemaakt door een groot ‘bouwbord’ met daarop de maquette van het Herenplein zoals het kan worden.

Combineer een aanpak van thematische pleinen met het weer zichtbaar en beleefbaar maken van een verscheidenheid aan cultuur. Dat is in de kern het plan dat GroenLinks Hilversum voorstelt om Hilversum weer levendig te maken. Herenplein Cultuurplein, Evenementenplein Langgewenst, Vrijetijdsplein Kerkbrink, (Media)creatief ontmoeten Stationsplein, pleinen die aanvullend op elkaar Hilversum weer aantrekkingskracht geven. Want dat is hard nodig om problemen zoals leegstand van winkels op te lossen. Een succesvolle stad zo blijkt, is een stad waarin er een breed aanbod is van op loop- en fietsafstand beleefbare kunst en cultuur. Hilversum zou daarbij meer in kunnen zetten op cultureel erfgoed en architectuur, podiumkunsten en diverse kleinere festivals.

Op het Langgewenst wordt een nieuwe bioscoop gebouwd, het begin van een opgeknapt Langgewenst. Dat betekent wel dat de ‘oude’ city aan het Herenplein leeg komt te staan. Daarmee ontstaat een kans om het Herenplein verder door te ontwikkelen, gebruikmakend van het succes van het Filmtheater. Door daarnaast het verkeer en de bus van het Herenplein af te halen, ontstaat ruimte voor een mooi beleefbaar plein.