GroenLinks heeft samen met de ChristenUnie twee wijzigingsvoorstellen ingediend op de kadernotitie kenschets Groenbeleidsplan. Deze voorstellen zijn door de Raad aangenomen. In het Groenbeleidsplan worden de kaders gezet voor het beleid dat Hilversum de komende jaren gaat voeren ten aanzien van het groen in onze gemeente. Daarmee is het Groenbeleidsplan een stevige onderlegger voor de Hilversum structuurvisie vindt GroenLinks raadslid Frank Kool. En dat moet ook zo geborgd worden. De structuurvisie is een belangrijk document dat aan de basis zal liggen van toekomstige bestemmingsplannen en daar speelt het groen bijna altijd een rol in.

Het groen in onze omgeving is bepalend voor een prettig woon-, werk- en leefklimaat. Groen heeft ook economisch waarde voor bijvoorbeeld het toerisme, de recreatie en onze gezondheid. GroenLinks raadslid Frank Kool vindt daarom het belang van groen voor onze stad niet te onderschatten. Zorg en toerisme zijn speerpunten in de economische visie van de gemeente. Groen heeft een klimaatzuiverende werking. Groen is belangrijk voor ecologie en biodiversiteit. Bovendien profileert Hilversum zich als Mediastad in het groen. Maar dat groen blijkt niet van ons te zijn.

Hoewel Hilversum een groen imago heeft - en er in onderzoeken goed afkomt als het om de totale hoeveelheid groen gaat - valt uit nader analyse op te maken dat dat groen in meerderheid buiten onze stadsgrenzen ligt en niet ons eigendom is. Van de totale hoeveelheid groen van Hilversum ligt maar ca. 10% binnen de stadsgrenzen. Van die 10% is maar een heel klein deel in bezit van de gemeente. Buiten de bebouwde kom is dat niet veel beter. Van het aandeel groen buiten de bebouwde kom (90%) zijn ook maar enkele procenten in gemeentelijke eigendom. In een vergelijkend onderzoek tussen de 31 grootste gemeenten van Nederland door Alterra, onderdeel van Wageningen UR (University & Research centre), scoort Hilversum binnenstedelijk ronduit slecht met maar 58,4m2 openbaar groen per woning waar 75m2 per woning als minimum norm wordt gezien. Wijken als over ’t Spoor, het Centrum, Bloemenbuurt-Noord e.d. hebben duidelijk last van ‘groen armoede’.

Er is dus alle reden om ambitieus te zijn in onze wensen voor een goed groenbeleid. Met het eerste wijzigingsvoorstel is door GroenLinks bereikt dat in de kadernotitie van het groenbeleidsplan niet vooraf al een financieel plafond wordt meegegeven aan de ontwikkeling van het Groenbeleidsplan. Met het tweede wijzigingsvoorstel is door GroenLinks bereikt dat wordt onderzocht wat de kosten en opbrengsten zijn als Hilversum zich niet alleen op het eigen groen richt maar een initiërende rol neemt als het gaat om het niet in gemeentelijk bezit verkerende groen.

Beide wijzigingsvoorstellen zijn hieronder te downloaden.