Afgelopen woensdag 12 oktober, vroeg fractievoorzitter Jan Kastje de verantwoordelijk D66 wethouder Van der Want waar nu toch die nieuwe visie op een klimaatneutraal Hilversum blijft. Immers, de gemeenteraad heeft eind 2010 unaniem een initiatiefvoorstel van GroenLinks, mede met ChristenUnie en PvdA ingediend, aangenomen. Ook en juist in deze tijd van bezuinigingen, blijft dat hard nodig. Dat bleek het afgelopen weekend maar weer eens uit een artikel in NRC over hoe ‘vies’ Nederland (nog) is. Allerlei stoffen die we niet willen inademen en ons ziek maken nemen weer toe, door toename van verkeer en toename van uitstoot door industrie en landbouw. Hoog tijd voor actie vindt GroenLinks, ook door de gemeente. Lees hieronder de bijdrage van GroenLinks aan de vergadering. De wethouder heeft geantwoord dat hij deze week (17 oktober) met een wethoudersbrief de gemeenteraad gaat informeren over de stand van zaken. Die brief zal GroenLinks aangrijpen om scherp te blijven op de inzet van de gemeente op duurzaamheid. Dat is tenslotte beter voor onze gezondheid en uiteindelijk ook beter voor onze economie in de (nabije) toekomst!

Voorzitter,

In 2010 zijn er een paar bijeenkomsten georganiseerd voor de gemeenteraad over duurzaamheid in Hilversum. Dit heeft geresulteerd in een initiatiefvoorstel van GL, CU en PvdA, waarbij ook een nulmeting is gebruikt om na te gaan hoe Hilversum het nu doet en daarmee beter te kunnen vaststellen waarop kan worden ingezet. De achtergrond daarvan is de waarneming dat het lopende programma Duurzaamheid te versnipperd van opzet is. De conclusie was dan ook dat een nieuw programma meer moet focussen om beter daadkracht en partners te organiseren.

Het initiatiefvoorstel Hilversum Klimaatneutraal 2050 is in november 2010 unaniem door de raad aangenomen. Het unieke aan het voorstel is dat het een doorkijk geeft naar 2050 en daarmee een inspirerende focus geeft aan de inzet van de gemeente waarop andere partijen en andere duurzaamheidthema’s kunnen aanhaken. Om die focus te voeden is afgesproken om dit jaar al een evaluatie van het lopende duurzaamheidprogramma uit  te voeren.

Er zijn in het initiatiefvoorstel drie tussendoelen voor 2020 op weg naar 2050 geformuleerd, die aansluiten bij bestaande afspraken met het Rijk, namelijk :

  1. In 2020 heeft Hilversum een C02-reductie behaald van 30% t.o.v. 1990;
  2. In 2020 is de gemeentelijke organisatie en bedrijfsvoering klimaatneutraal (dat is: geef als gemeente het voorbeeld, ‘practice what you preach’);
  3. In 2020 is alle nieuwbouw energieneutraal en energiegebruik van bestaande woningen met 50% verlaagd.

De uitvoering geschiedt via doelen op hoofdlijnen zodat gemeente en partners ruimte hebben in uitvoering én door het vaststellen en uitvoeren van vierjaarlijkse uitvoeringsprogramma’s zodat er over deze 40 jaar maximaal kan worden meebewogen met de mogelijkheden die er op dat moment zijn.

De besluiten die de raad daarmee (nogmaals unaniem) uitsprak waren behalve deze visie,  tussendoelen en wijze van uitvoering, dat er nog in 2011 een beleidsnota en uitvoeringsprogramma aan de raad wordt voorgelegd ter vervanging van het lopende programma en dat het nieuwe programma ingaat per 1 juni 2012. De wethouder heeft bovendien van de raad geld meegekregen om deze afspraken te realiseren. Niet onaardig om te vermelden is dat de wethouder van de raad het duurzaamheidstokje overgedragen kreeg. Of had dat een zweepje moeten zijn?

Immers, het is sindsdien lang stil gebleven van de kant van de wethouder. We leven nu in oktober 2011 en de begrotingsbehandeling staat voor de deur, maar er is nog geen teken van leven in de zin van een beleidsnota of uitvoeringsprogramma.

In mei van dit jaar is er in het raadhuis een qua opkomst en inhoud succesvolle bijeenkomst geweest over duurzaamheid. Succesvol vooral omdat er uiteindelijk een intentieverklaring met de woningcorporaties werd gepresenteerd als eerste stap om met partners op pad te gaan naar een klimaatneutraal Hilversum. In die intentieverklaring is afgesproken dat de gemeente samen met de corporaties een agenda ‘Bouwen aan klimaatneutraal Hilversum’ opstelt en dat de gemeente daartoe een platform met corporaties faciliteert.

En afgelopen donderdag is er samen met de lokale ondernemersvereniging een duurzaamheidbijeenkomst georganiseerd, helaas nog zonder een dergelijk vervolg als met de corporaties. Wel sprak de wethouder daar nog eens het commitment van de gemeente uit, waaronder de afspraak dat de gemeente in 2020 klimaatneutraal zal zijn. En, ik wil het niet onvermeld laten, ten overstaan van het hele aanwezige maatschappelijke middenveld en bedrijven in Hilversum, gaf hij aan dat duurzaamheid een van de speerpunten van dit college is. Dan willen we dat natuurlijk wel graag terugzien!

In de zomernota van dit jaar heeft het college besloten de gelden voor millenniumgemeente onder het lopende duurzaamheidprogramma te schuiven. Daarmee bedroeg het beschikbare geld voor de uitvoering van het lopende programma voor de resterende looptijd daarvan, in 2011 en 2012, 380.000 euro.
Bij de zomernota heeft de fractie GL, ondersteunt door CU en PvdA, gevraagd naar een voortgangsrapportage in september dit jaar over het lopende programma om gezien de extra middelen in de gelegenheid te worden gesteld het lopende programma te kunnen bijsturen. Immers, de evaluatie is expliciet bedoeld als voeding voor het nieuwe programma en heeft daarmee een ander karakter.

De wethouder heeft toegezegd deze voortgangsrapportage ruim vóór het nieuwe programma naar de raad te sturen en daarvan weten we inmiddels dat de raad dit in 2011 zou vaststellen. Immers, daarmee geeft hij de raad de mogelijkheid op basis van deze informatie uitspraken te doen richting de begroting 2012.
Het leek ons goed dit nog eens zo uitgebreid neer te zetten, als opstap naar de volgende vragen aan de wethouder:

  1. Uw redenering omtrent de cultuurvisie was dat deze bij de raad moet liggen vóór de begrotingsbehandeling, om daarmee de raad in de gelegenheid te stellen haar financiële inzet richting begroting en meerjarenramingen op het thema cultuur inhoudelijk te kunnen onderbouwen. Dat steunen wij van  harte. Bent u het met ons eens, in een simpel ja of nee, dat deze redenering ook voor duurzaamheid opgaat, indachtig dat het nieuwe programma per 1 juni 2012 moet ingaan?
  2. Als u dat met ons van mening bent, wanneer kan de raad dan de nieuwe beleidsnota en uitvoeringsprogramma Hilversum klimaatneutraal tegemoet zien dit jaar?
  3. Als u van mening bent dat dit niet of niet op tijd lukt, hoe denkt u de raad dan te informeren zodanig dat zij voldoende onderbouwt uitspraken kan doen over de inzet die duurzaamheid vraagt richting begroting 2012 en meerjarenraming? In de begroting 2012 zien wij geen prestaties opgenomen voor duurzaamheid, terwijl u extra geld hebt toegevoegd aan het lopende programma. Bent u met ons van mening dat de raad ruim vóór de algemene beschouwingen de reeds toegezegde voortgangsrapportage over het lopende programma hoort te krijgen? Tot slot, een en ander in ogenschouw nemend, hoe bent u van plan de raad in het vervolg proactiever over zowel het lopende duurzaamheidprogramma als het toekomstige duurzaamheidprogramma te informeren?