Zaterdag 26 januari vond de eerste ronde van de voorleeswedstrijd plaats in de bibliotheek van Hilversum. Twaalf basisscholen stuurden hun voorlezer naar de bibliotheek. GroenLinks raadslid Inke Logtenberg-Steenman was daarbij. Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Maar om te kunnen voorlezen moeten boeken beschikbaar zijn. Niet op grote afstand van de jongeren, pubers en volwassen maar om de hoek in de buurt. GroenLinks vindt dat er gezocht moet worden naar locaties in de wijken waar in samenwerking met bijvoorbeeld de school of wijkorganisatie een wijkbibliotheek ingericht kan worden.

Voorleeswedstrijden, ´Bibliotheek op school´, Nationale voorleesdagen, … dit jaar is het jaar van het voorlezen. 2013 is uitgeroepen tot het jaar van het voorlezen onder het motto we gaan voorlezen. Zaterdag 26 januari vond de eerste ronde plaats van de voorleeswedstrijd in de bibliotheek van Hilversum. Twaalf basisscholen stuurden hun voorlezer naar de bibliotheek. GroenLinks raadslid Inke Logtenberg-Steenman had de niet eenvoudige taak met haar mede juryleden de twee winnaars van deze ronde aan te wijzen.

´Ik vond lezen saai. Toen kwamen er allemaal boeken uit de bibliotheek op school. … Toen ik dat boek uit had, heb ik aan mijn moeder gevraagd of ik een boek van Dumpy mocht kopen. Daar ga ik nu uit voorlezen´. De introductie van deze jonge voorlezer bevestigt dat kennismaken met boeken en de (fantasie) wereld van boeken prikkelt tot lezen. Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Maar ook voor jongeren en volwassenen is voorlezen van blijvende waarde.

Maar om te kunnen voorlezen moeten er boeken beschikbaar zijn. Niet op grote afstand van de jongeren, pubers en volwassenen, maar om de hoek in de buurt. Er loopt nu het project Bibliotheek op school. Dit betreft een proef. GroenLinks vindt het een mooie eerste stap dat er zes basisscholen zijn die een bibliotheek op school openen. Maar naast de eigen leerlingen zouden ook jongeren en ouderen uit de buurt gebruik moeten kunnen maken van deze bibliotheken. De scholen kunnen daarmee voorzien in een behoefte zowel voor de eigen leerlingen als voor de buurtbewoners. GroenLinks gaat de wethouders van onderwijs en cultuur vragen om de mogelijkheden voor een wijkbibliotheek in scholen (en/of wijkgebouwen en leeg staande panden) te onderzoeken.