GroenLinks staat voor natuur en leefbaarheid in Hilversum. GroenLinks heeft daarom het initiatief genomen tot een heldere uitspraak door de gemeenteraad van Hilversum: “Geen verharding van de banen van vliegveld Hilversum”. Een heldere uitspraak die tegemoet komt aan de grote en terechte maatschappelijke onrust over de plannen rond vliegveld Hilversum. Het college van B&W van Hilversum wilde onder meer de baan van het vliegveld verharden om daarmee de nieuwe woonwijk Ter Sype bij Loosdrecht mogelijk te maken. Op initiatief van GroenLinks onderschrijven bijna alle partijen in de gemeenteraad van 9 januari 2013 dat als Ter Sype wordt gebouwd, dat zonder verharding kan.

GroenLinks staat voor natuur en leefbaarheid in Hilversum.  Als er een woonwijk bij Ter Sype moet komen, kan dat zonder verharding van de baan van vliegveld Hilversum. Dat bleek in 2010 en GroenLinks ziet geen argumenten om dit te heroverwegen. Geen verharding van vliegveld Hilversum, omdat daarmee meer geluidsoverlast door meer vliegtuigen, bovendien het jaar rond, mogelijk wordt. En asfalt ligt er zo 40 jaar en als het er eenmaal ligt, kan het anders worden gebruikt, welke voorwaarden er nu ook worden gesteld. Beton is harder dan een vergunning.

Het voorstel voor verharding van de baan van het vliegveld heeft tot grote en terechte maatschappelijke onrust geleid over deze plannen. Het college van B&W overviel zowel de bewoners als de eigen gemeenteraad met deze plannen. Er was met niemand over gesproken terwijl de deal om tot verharding over te gaan al rond leek. Daarom organiseerde GroenLinks 26 november vorig jaar een bewonersinformatieavond over de plannen om ieder de gelegenheid te geven zich te informeren. Na alle maatschappelijke onrust trok het college vervolgens doodleuk het plan in waardoor het niet eens in de gemeenteraad kon worden besproken.

Door het terugtrekken van het voorstel bleef onduidelijk wat er nu te gebeuren stond, het voorstel was immers nog niet weg. GroenLinks vindt het belangrijk dat bewoners weten waar ze aan toe zijn en dat vraagt om een helder standpunt van de gemeenteraad. GroenLinks formuleerde daarom twee heldere randvoorwaarden aan de medewerking van Hilversum bij de plannen rond Ter Sype en het vliegveld. Geen verharding van de baan van het vliegveld en een goede verkeersafwikkeling van de nieuwe wijk. GroenLinks kreeg behalve Hart voor Hilversum alle andere partijen mee op een voorstel dat vervolgens gezamenlijk werd ingediend en aangenomen.