De gemeenteraad van Hilversum heeft het initiatiefvoorstel ‘Duurzaam Hilversum’ van ChristenUnie, GroenLinks en Partij van de Arbeid unaniem aangenomen. Hilversum gáát voor klimaat, Hilversum wordt in 2050 klimaatneutraal! Dat lijkt ver weg en is toch een inspirerende uitdaging. Samen met inwoners, woningcorporaties, bedrijven en anderen gaat de gemeente Hilversum op de duurzame kaart zetten. Het college van burgemeester en wethouders gaat nu aan de slag om deze opdracht uit te werken. Gisteravond gaven de initiatiefnemers daarom het duurzame stokje door aan wethouder Van der Want.
‘Duurzaam Hilversum’ is een initiatiefvoorstel van ChristenUnie, GroenLinks en Partij van de Arbeid aan de gemeenteraad van Hilversum. Dat voorstel is op 3 november door de gemeenteraad aangenomen, unaniem! Het initiatiefvoorstel geeft invulling aan de wens van de gemeenteraad om handen en voeten te geven aan een duurzaam Hilversum. Hoofddoel van het aangenomen initiatief is het klimaatneutraal maken van Hilversum in 2050. Dat doel wordt bereikt door allerlei maatregelen op het gebied van klimaat & energie, een duurzame gemeentelijke organisatie en een duurzaam bedrijfsleven. Zonder deelname van inwoners, bedrijven en anderen bij het realiseren van deze doelen gaat dat niet. Vandaar dat participatie apart aandacht krijgt in het uitvoeren van het initiatiefvoorstel.
Door het aannemen van het initiatiefvoorstel ‘Duurzaam Hilversum’ geeft de gemeenteraad dus ook een signaal én een uitnodiging aan deelnemers van de komende ‘Klimaattop’ door de gemeente Hilversum. Een uitnodiging om samen verder vorm te geven aan de inspirerende uitdaging om Hilversum klimaatneutraal te maken. Immers de gemeente geeft met het initiatiefvoorstel invulling aan haar voorbeeldfunctie én het ingang zetten van activiteiten. De inzet van inwoners, woningcorporaties, bedrijven en maatschappelijke organisaties is daarbij onmisbaar, samen met de gemeente.
Klimaatneutraal Hilversum geeft een duidelijke richting aan de duurzaamheidinspanning van de gemeente. Klimaatneutraal betekent rekeninghouden met de effecten van wonen, werken en vervoer in Hilversum op onze omgeving en ons klimaat. Een aanpak via klimaatneutraal maken van Hilversum draagt tegelijk lokaal bij aan het verminderen van het klimaatprobleem, aan schonere lucht én betrokkenheid van inwoners en anderen. Hilversum gáát voor klimaat!
Het voorstel is hier te downloaden.