18 maart kun je niet alleen stemmen voor de Provinciale Staten, maar ook voor het Waterschap. Water Natuurlijk is een waterschap partij die in 2008 o.a. vanuit GroenLinks is opgericht om de belangen van natuur, milieu, landschap en recreatie in de waterschappen beter te beschermen. Jacqueline Mineur, GroenLinkslid uit Hilversum, heeft zich kandidaat gesteld voor het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Wij hebben haar daarom een aantal vragen gesteld.
Wie is Jacqueline Mineur?
Jacqueline Mineur (50) woont met haar man en drie katten in het Gooi. Ze wandelt en zingt graag, en heeft haar vogelkijker in haar vrije tijd vaak onder handbereik.Zij werkt als jurist omgevingsrecht voor Milieudefensie en andere milieugroepen. Op die manier draagt zij waar mogelijk bij aan verbetering van onze leefomgeving en het zoeken naar milieuvriendelijke en duurzame oplossingen.
Waarom heeft zij zich kandidaat gesteld voor Water Natuurlijk?
Jacqueline wil haar kennis en ervaring inzetten voor Water Natuurlijk, ten eerste omdat water zo’n belangrijke drager is van het ecologische systeem. Het gaat slecht met veel beschermde dieren, zoals vogels, ook in watergebieden. Er zijn extra inspanningen nodig om te zorgen dat in en om het water een goed leefgebied wordt gecreëerd of blijft bestaan voor flora en fauna. Daarnaast is zij zich als inwoner van het plassengebied en als medewerker van een milieuorganisatie zeer goed bewust van de noodzaak van sterke dijken en wateropvanggebieden.
Wat heeft Water Natuurlijk de afgelopen periode bereikt in het waterschap Amstel Gooi en Vecht?
Hieronder zijn wat voorbeelden van resultaten die door Water Natuurlijk zijn geboekt.
- Uitbreiding van natuurgebieden met ruim 40%: 2600 hectare heeft nu de functie natuur.
- Bij vervanging of renovatie worden visvriendelijke gemalen gebouwd. Sinds 2010 zijn er negen gemalen visvriendelijk aangelegd of vernieuwd, waaronder dat bij Kortenhoef dat in februari in gebruik is genomen.
- Sanering en baggeren van de Vecht is in 2015 gereed. Door de grote schoonmaak gaat de kwaliteit van het water vooruit, neemt de diversiteit aan planten en dieren toe en verbetert de doorvaart.
- Het Project Rainproof is gestart om wateroverlast in stedelijk gebied te minimaliseren. Zie ook: http://www.waternatuurlijk.nl/tegel-eruit-plant-erin-actie-voor-rainproof-tuinen/
- In het Naardermeer en de Loosdrechtse Plassen wordt geëxperimenteerd met flexibel peil. Natuurlijke fluctuaties in waterpeilen, die door neerslag en verdamping worden gestuurd hebben een goed effect op de ecologie.
- Vis-, kijk-, rust- en info-punten, wandelroutes en kano-overdraagplaatsen zijn aangelegd. Sinds 2010 zijn er 18 recreatieve voorzieningen en 15 cultuurhistorische voorzieningen met financiële steun van het waterschap gerealiseerd, waaronder het Waterkeringpad, een wandelroute langs de randmeren van Amsterdam naar Huizen.
Wat zijn de belangrijkste speerpunten voor Water Natuurlijk?
Water Natuurlijk staat voor duurzaam, klimaatbestendig waterbeheer, zodat we ook in de toekomst kunnen rekenen op schoon en gezond water in een veilige en aantrekkelijke woon- en leefomgeving. Wij brengen daarbij de belangen van veiligheid, natuur, milieu, landschap, recreatie en landbouw met elkaar in verband en in evenwicht. Ook de kosten worden niet uit het oog verloren. Zo pleit Water Natuurlijk in het vijfpuntenplan ‘Water? Natuurlijk Betaalbaar’ voor maatregelen die leiden tot lagere kosten én mooiere resultaten. Zo wil de partij fors inzetten op winst halen uit de circulaire economie, watervervuiling verplicht aan de bron aanpakken en wil zij inwoners stimuleren zelf meer maatregelen te laten nemen die bijdragen aan een beter waterbeheer in de stad, bijvoorbeeld door hun tuin regen klaar te maken.
Voor meer informatie zie http://www.waternatuurlijk.nl/amstel-gooi-en-vecht/