Het belang van een stadspas kan niet beter worden duidelijk gemaakt dan in een artikel in het Parool van 31 mei 2019. Met de stadspas kunnen ouders meteen smalle beurs in Amsterdam voortaan de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage op school betalen. Hierdoor kunnen alle kinderen mee op schoolreisje en blijft geen kind achter.
In de vorige raadsperiode bestonden er al geluiden in GroenLinks kringen om voor Hilversum een stadspas (de Hilversumpas) in te voeren. De bedoeling daarvan is om mensen die het financieel tijdelijk wat moeilijker hebben of tegenslag in hun leven ondervinden, gebruik kunnen maken van zo’ n pas. Elke Hilversummer met een inkomen tot 130% van het minimumloon krijgt debeschikking over zo’n pas om bij middenstanders met behulp van die pas korting te krijgen voor de aankoop van spullen, die broodnodig zijn en toch soms begrotelijk zijn. Zo’n stadspas is niet nieuw, andere gemeenten zoals, Utrecht, Alkmaar en Amsterdam hebben al zoiets gerealiseerd.Met GroenLinks in het college zijn deze plannen opgenomen in het coalitieprogramma en zal deze Hilversumpas per 1 januari 2020 worden gelanceerd.
Maar hoe moet dit er precies gaan uitzien? Wat kun je straks met de Hilversumpas en hoe zorgen we dat mensen hier ook echt gebruik van gaan maken? Tijd om hier eens uitgebreid over verder te praten met betrokken organisaties, politici en potentiele gebruikers.
Als start van deze discussie organiseerde GroenLinks maandag 3 juni bij Heelo aan de Oosterengweg een debat over de Hilversumpas. Enkele tientallen belangstellenden kregen uitgebreide informatie over stadspassen door o.a. Marc Boland manager van de Amsterdamse stadspas.
Een kort overzicht van de belangrijkste vragen.
Hoe kan ik de Hilversumpas straks gebruiken?
De stadspas werkt als kortingskaart of betaalpas. Hierop kunnen vouchers of een tegoed worden gezet. Er kan dus net als bij een pinpas geld op de pas worden gezet. Veel vaker wordt gekozen om een voucher voor een product of dienst op de pas te zetten. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een dag gratis reizen met het OV, een bezoek aan de bioscoop of de aanschaf van eenkoelkast. In de bioscoop wordt vervolgens de stadspas gescand en je kunt naar de film.Hoe groot is het aanbod van de stadspas?Dit bepaalt iedere gemeente natuurlijk zelf maar er zijn ontzettend veel mogelijkheden, denk hierbij bijvoorbeeld aan:
Cultuur: toegang tot musea, bioscoop of theater
Sport: lidmaatschap van sportverenigingen, toegang tot het zwembad etc.
Maar ook vouchers voor de aanschaf van kleding, met je huisdier naar de dierenarts kunnen of voor minder geld een ID-bewijs kunnen aanvragen bij de gemeente.
Hoe zorg je dat ondernemers zich aansluiten bij de stadspas?
In overleg met de gemeente kunnen voor iedere ondernemer passende afspraken worden gemaakt. De ene ondernemer geeft 10% korting, de andere 50%. De gemeente kan vervolgens deze korting zelf nog aanvullen. Deze constructies zorgen ervoor dat veel bedrijven en organisaties kunnen meedoen aan te stadspas. Het complete aanbod wordt bijv. online of in een folder gepubliceerd.
Werkt een stadspas stigmatiserend?
Onderzoek van de gemeente Amsterdam wijst uit dat mensen het gebruik van de stadspas vrijwel niet stigmatiserend vinden. Wanneer de stadspas via een app te gebruiken is wordt dit alleen nog maar minder. Je hoeft dan alleen nog maar je smartphone te laten zien. Bovendien hoeven mensen niet langer iedere keer naar het sociaal plein om iets aan te vragen, alles staat immers op de stadspas. Dit bezoek aan het sociaal plein wordt vaak ook als stigmatiserend ervaren.
Voor Hilversum is het de komende tijd zaak om de Hilversumpas verder vorm te gaan geven. Belangrijk is daarbij dat het wiel niet opnieuw hoeft te worden uitgevonden maar dat de samenwerking moet worden gezocht met gemeenten die al gebruik maken van een stadspas. GroenLinks ziet de verdere plannen vol verwachting tegemoet. Een hoopt dat de Hilversumpas voor vele Hilversummers een steuntje in de rug zal zijn.
Arie Poels, fractielid GroenLinks Hilversum