Hilversum buigt zich alweer een jaar of vier over nut, noodzaak en inpassing van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (snelle bus) tussen Huizen en Hilversum. Daarbij zijn inmiddels tal van onderzoeken gedaan en ligt er nu een definitief voorstel. De fractie van GroenLinks is voorstander van Hoogwaardig Openbaar Vervoer onder voorwaarde van zorgvuldige inpassing in de stad. Nu het voorstel er ligt, vraagt de inpassing om een grondige en vooral laatste beschouwing. Het wordt tijd een principekeuze te maken.

GroenLinks vindt een Hoogwaardige Openbaar Vervoerverbinding (HOV) tussen Huizen en Hilversum noodzakelijk. Deze HOV (snelle bus) moet op korte termijn worden uitgebreid naar Almere en op langere termijn naar Utrecht. HOV is in deze regio noodzakelijk om een alternatief te hebben voor de toenemende knelpunten in (auto)bereikbaarheid. Voorwaarde is wel dat de infrastructuur voor HOV goed wordt ingepast in de stad. Ook voor GroenLinks was een brug over het spoor uit het vorig jaar gepresenteerde HOV-tracé ‘een brug te ver’. Mede daarom heeft GroenLinks dit voorjaar het initiatief genomen om in de voorstellen ook een HOV-variant via Arenapark te laten onderzoeken.

Op dit moment ligt er een nieuw voorstel voor een HOV-tracé ter besluitvorming bij de gemeenteraad van Hilversum. Op hoofdlijnen houdt het nieuwe tracé in dat de snelle bus  langs de zuidzijde van het spoor Hilversum-Amersfoort gaat rijden. Naast de bestemming Station Hilversum komt er een aftakking langs het ziekenhuis naar het Arenapark. Vertrammen van het traject is op middellange termijn niet haalbaar gebleken. Infrastructuur van deze omvang heeft gevolgen voor inwoners en bedrijven. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging tussen de bijdrage van het HOV aan de verbetering van de bereikbaarheid en de effecten in de stad. GroenLinks zet daarom de plussen en minnen van het huidige voorstel op een rij.

Voor GroenLinks zijn de vier belangrijkste voordelen van het nu voorgestelde HOV-tracé:

  • De bereikbaarheid van ziekenhuis, zorgpark Monnikenberg, Arenapark en station Sportpark verbetert  aanzienlijk in vergelijking met het eerdere voorstel;
  • De doorstroming en verkeersveiligheid worden verbeterd door een auto en fietstunnel onder de spoorkruising Oosterengweg door;
  • De Soestdijkerstraatweg wordt ontdaan van de overmaat aan busverkeer;
  • De kwaliteit van Anna’s Hoeve en de Monnikenberg verbetert door de bundeling van infrastructuur en de aanleg van ecoducten.


Daar staat tegenover dat GroenLinks enkele belangrijke nadelen of onduidelijkheden constateert:

  • Boven en voor de tunnelmond van de Beatrixtunnel wordt een verkeersonveilige en obstructie gevoelige situatie gecreëerd. GroenLinks vindt de gevolgen daarvan voor verkeersveiligheid en hoogwaardigheid van de HOV-verbinding onwenselijk;
  • De bouw van de noodzakelijke bouwwerken op de Monnikenberg zijn financieel nog niet gedekt terwijl de ecologische inpassing om uiterste zorgvuldigheid vraagt vanwege de waarde en het nog onaangetaste karakter van dit bosgebied.


GroenLinks is in principe voorstander van HOV en het perspectief dat het HOV in zich draagt.  Bij de definitieve uitwerking van het tracé en de bestuursovereenkomst volgend jaar zal blijken of GroenLinks hier definitief ja tegen zegt. De problemen rond de inpassing van HOV op de punten Beatrixtunnel en Monnikenberg moeten immers nog worden opgelost. Op dit moment zegt GroenLinks: "het is tijd om een keuze te maken”.  Een principekeuze vóór HOV.