Wat maakt inwonersinitiatieven tot een succes, en wat is daarbij de rol van de gemeente? Over deze vragen organiseert GroenLinks Hilversum samen met Good2Connect op donderdagavond 11 september een GroenLinks Nazomerdebat in Good2ConnectPlaza aan de Noorderweg 2 in Hilversum. In de aanloop naar het debat publiceren GroenLinks en Good2Connect een paar artikelen waarin enkele inwonersinitiatieven worden beschreven. Wat is hun doel, waar lopen ze tegenaan, wat kunnen we van ze leren over de rol van de gemeente? Deze keer een initiatief rond samenhang in de wijk: Meentkracht.

Meentkracht
In de Hilversumse Meent worden al jarenlang diverse zaken die voor de wijk van belang zijn, zoals verkeersveiligheid, een wijkcentrum en een voedselbank door inwoners zelf opgepakt. Een nieuw initiatief is Meentkracht. Dit initiatief hoopt door meer lokale samenhang in de wijk Hilversumse Meent te bevorderen, minder afhankelijk te worden van globale tendensen en zodoende een werkelijk duurzame wijk worden.

Aan de slag met diverse thema’s
Vanuit een eerste brainstormsessie met goede deelname van wijkbewoners zijn zowel sociale, economische als ecologische onderwerpen opgepakt: zorg, jeugd, energie, ecologie, gezamenlijk woningonderhoud, ruilhandel/dienstverlening, Urban Farming en een groepsondersteunend elektronisch platform. Op elk van deze thema's is een groep aan het werk om concrete actieplannen op te stellen die tot tastbare resultaten moeten leiden. Op het gebied van energie zijn bijvoorbeeld, in samenwerking met de gemeente, Stichting Hilversum Verbonden en een energiebedrijf, diverse typen koopwoningen gescreend op mogelijkheden ter besparing en verduurzaming van energie, zoals isolatie, dubbel glas en zonnepanelen.

Rol van de gemeente
De ervaringen van Meentkracht met de gemeente zijn positief. Niet alleen wordt volmondige erkenning en uitgesproken enthousiasme ervaren, maar ook stelt de gemeente - via wijkbeheer - in het algemeen vlot faciliteiten beschikbaar. Wel wordt er met spanning uitgekeken naar de rol van de gemeente als er snelle - vaak chaotische - ontwikkelingen komen. Want juist bij dit soort initiatieven is het belangrijk gebleken dat er snel kleine, praktische resultaten worden ervaren. Hoe kan de gemeente dit helpen faciliteren? En hoe kan de gemeente haar netwerk en ervaringen inzetten om Meentkacht te ondersteunen bij het leren hoe het niet en hoe het wel moet.

Debat 11 september a.s.
Tijdens het GroenLinks nazomerdebat op 11 september zullen we verder debatteren over Meentkracht en andere inwonersinitiatieven. Op basis van deze en andere ervaringen kunnen we dan aanbevelingen formuleren voor de gemeentelijke rol bij inwonersinitiatieven en hoe we dat kunnen stimuleren. Hopelijk wordt inwonersparticipatie dan werkelijk een gelijkwaardig proces. En wordt Hilversum, langzaam maar zeker, een spontane stad!