Een maand na de gemeenteraadsverkiezingen is de nieuwe raadsfractie geïnstalleerd en praat GroenLinks met CDA, VVD en Hart voor Hilversum over de vorming van een nieuwe coalitie. Fractieleider en onderhandelaar Jan Kastje maakt een tussenbalans op.
 

GroenLinks is de vierde partij van Hilversum met 5 raadszetels. Is die nieuwe realiteit al een beetje ingedaald?

Jazeker! En het voelt heel goed. Het was ook geen enorme verrassing. Landelijk doet de partij het al een tijd lang goed en tijdens de campagne werd duidelijk dat er ook in Hilversum heel veel enthousiasme voor onze ideeën bestaat. Overal waar we kwamen kregen we vooral positieve reacties. Op basis daarvan dacht ik: we gaan van 2 naar 4 zetels en ik hoop naar 5. Als je die hoop werkelijkheid ziet worden, dat is fantastisch. En een groot compliment voor de GroenLinksers die zo geweldig campagne hebben gevoerd.

 

Welke positie heeft GroenLinks nu in het politieke spectrum van Hilversum?

We hebben drie zetels gewonnen en we zijn nu qua omvang de vierde partij in de raad. Bovendien hebben we een heel goed team, met veel kwaliteiten en met gezag. Dat wordt gezien en dat geeft ons een prima uitgangspositie om mee te doen in een nieuwe coalitie. Dat betekent dat we een goede kans maken om onze speerpunten op gebied van duurzaamheid, jongerenhuisvesting en welzijn in de wijken waar te maken. En daar doe je het voor, in de politiek.

 

Je praat nu met Hart voor Hilversum, VVD en CDA over een nieuwe coalitie. Waarom met deze drie?

Dat was de eerste keus van Hart voor Hilversum. Die partij is de grootste geworden en de traditie wil dat zij dan het voortouw mogen nemen. De eerste gespreksronde was openbaar, dus iedereen heeft kunnen zien hoe dat is gegaan. Je kan het trouwens ook terugkijken op hilversum.gemeentestreaming.nl. Op basis van die gesprekken heeft Hart voor Hilversum ervoor gekozen om samen met ons, de VVD en het CDA te gaan praten over de vorming van een nieuwe coalitie. Daar zijn we nu dus volop mee bezig.

 

Hoe gaan die gesprekken?

We zijn begonnen met verkennende gesprekken, een beetje aftasten. Daarna hebben we de mogelijke pijnpunten besproken, die duidelijk worden als je de programma’s naast elkaar legt. Maar het gaat niet alléén over inhoud. Het gaat ook over de visie die je als verschillende partijen hebt over de toekomst van Hilversum. En de manier waarop je dat wilt bereiken. GroenLinks is een positieve partij. Wij willen op een positieve manier problemen aanpakken en oplossen. Bij Hart voor Hilversum is dat in het verleden niet altijd zo geweest, vind ik. Bijvoorbeeld in de discussie over de komst van vluchtelingen naar Hilversum. Daarom is het goed dat dat soort zaken hier ook besproken worden. Je moet het uiteindelijk wel samen doen in een coalitie.

 

Ben je optimistisch over de afloop van deze onderhandelingen?

Het wordt best spannend, komende weken. Half mei zou het coalitieakkoord en het nieuwe college in de raad besproken moeten worden. Dat is best ambitieus. Er moet nog veel gebeuren. Maar ons uitgangspunt is uitstekend. Ik heb goede hoop dat we veel van onze ambities kunnen waarmaken.