Op 13 oktober 2015 presenteerde de burgemeester van Hilversum zijn follow-up over het alcoholgebruik onder jongeren. Het beleid in de horeca en de sportverenigingen lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen: het leeftijdsbeleid wordt in de meeste gevallen gehandhaafd. Toch waren er de afgelopen twee weken nog 25 boetes voor dronken jongeren onder de 18 en blijken veel jongeren hun alcohol via anderen te kunnen verkrijgen. Voor GroenLinks is jongeren en alcohol een belangrijk thema, voortbouwend op ons jongerendebat op het A. Roland Holst College vorig jaar lente.
Hoe het probleem van alcohol onder jongeren opgelost kan worden, daar gaf volgens Bart van Welzenis, fractiemedewerker van GroenLinks Hilversum, deze avond geen concreet antwoord op. "De gemeente houdt vast aan handhaving met de zogenoemde ‘mysteryshoppers’. Dit zijn minderjarigen die door de toezichthouder op pad worden gestuurd om het leeftijdsbeleid te controleren. Het inzetten van de ‘mysteryshoppers’ voelt voor mij persoonlijk wrang: zo creëer je ‘de heterdaad’ die je dan bestraft zonder dat je het probleem op zichzelf aanpakt." Hoe zou het probleem dan aangepakt kunnen worden? "Het voorbeeldgedrag van volwassenen, waaronder ouders, werd op deze avond een aantal keer belicht. Alcohol is nauw verweven met ons sociale leven en dit geven we ook aan jongeren door. Als volwassenen het goede voorbeeld geven door een tijdje niet of met mate te drinken is dat voor veel jongeren al een belangrijk signaal", aldus Van Welzenis.
De jongeren in de zaal gaven zelf aan dat veel jongeren alcohol drinken omdat ze dat als spannend ervaren. Maar ze gaven ook aan dat ze tevens op zoek zijn naar gelegenheden waar ze andere jongeren kunnen ontmoeten. Door het veranderde alcoholbeleid hebben veel horecagelegenheden in Hilversum de leeftijdsgrens verhoogd naar 17 of 18 jaar, waardoor jongeren tot 18 jaar uitgesloten worden van het uitgaansleven, terwijl ze daar juist zoveel belangstelling voor hebben. Daarmee wordt de koppeling tussen alcohol en een rijk sociaal leven tevens weer bevestigd.
Veel jongeren vallen nu tussen wal en schip omdat ze niet binnen kunnen komen. Het ‘chillen op de hei’ is een aloud fenomeen wat een nieuwe boost heeft gekregen. De sociale controle lijkt nu helemaal weg. Het lijkt GroenLinks Hilversum dan ook zo ontzettend mooi iets te gaan doen met de ideeën van jongeren voor non-alcoholische feesten. GroenLinks zet zich in voor jongerenparticipatie en wil dan ook actief haar steentje bijdragen om deze jongerenparticipatie politiek te ondersteunen. Het eerste jongereninitiatief voor een non-alcoholisch jongerencafe heeft ons al bereikt en Groen Links ondersteunt deze initiatiefgroep van harte.
Want uitgaan en feesten is toch voor iedereen? Geef de jongeren hun (non-alcoholische!) feesten en uitgaansgelegenheid, laat ze dit zelf organiseren, laat de gemeente faciliteren. Zo houden we uitgaan leuker voor iedereen en pakken we het alcoholprobleem onder jongeren op een creatieve manier op.