ChristenUnie, GroenLinks en Partij van de Arbeid nemen het initiatief om Hilversum duurzamer te maken. Om samen met de gemeenteraad, inwoners, woningcorporaties en bedrijven, Hilversum op de duurzame kaart te zetten. Op 14 oktober aanstaande bespreekt de gemeenteraad een voorstel om te kiezen voor een ‘klimaatneutraal Hilversum in 2050’. Duurzaamheid wordt door de gemeenteraad belangrijk gevonden en de raad zoekt naar een inspirerende manier er ‘handen en voeten’ aan te geven. Het initiatiefvoorstel kiest onderbouwd voor een klimaatneutraal Hilversum in 2050 en kiest voor een richting om het samen met anderen te realiseren.

Het initiatiefvoorstel ‘Klimaatneutraal Hilversum in 2050’ is een voorstel van ChristenUnie, GroenLinks en Partij van de Arbeid aan de gemeenteraad van Hilversum. Een klimaatneutraal Hilversum geeft focus en handvatten om lokaal bij te dragen aan grote duurzaamheidsproblemen. Klimaatverandering en voedseltekorten in de wereld zijn daar voorbeelden van. Een aanpak via klimaatneutraal maken van Hilversum draagt tegelijk lokaal bij aan schonere lucht en betrokkenheid van inwoners. Het initiatiefvoorstel is een vervolg op twee bijeenkomsten ‘gemeenteraad en duurzaamheid’ die door ChristenUnie, GroenLinks en Partij van de Arbeid zijn georganiseerd. Deze goed bezochte bijeenkomsten met de gemeenteraad hebben geleid tot de visie ‘Hilversum is klimaatneutraal in 2050’. Klimaatneutraal betekent dat wonen, werken en vervoer in Hilversum geen effect mag hebben op ons klimaat.

In het initiatiefvoorstel wordt antwoord gegeven op de wens van de gemeenteraad om handen en voeten te geven aan een duurzaam Hilversum. De gemeenteraad van Hilversum neemt duurzaamheid serieus. Er zijn in het verleden meerdere voorstellen over duurzaamheid aangenomen. Er zijn twee aanleidingen om nu met een nieuw overkoepelend voorstel te komen. De eerste is dat het lopende uitvoeringsplan ‘Duurzaam Hilversum’ in 2012 afloopt. Het tweede is een voorgenomen ‘Klimaattop’ door de gemeente Hilversum. Beide aanleidingen zijn reden met een goede visie op duurzaamheid in Hilversum te komen die richting geeft. Immers, de gemeente heeft een voorbeeldfunctie én wil graag andere partijen als bedrijven en woningcorporaties uitnodigen om mee te doen. Een duidelijke richting van de gemeente en een goede visie geeft focus aan inspanningen, inspireert en nodigt uit tot meedoen.