Het nieuwe college ziet in dat het door het vorige college ingenomen standpunt om de weg over Anna’s Hoeve niet te verleggen slecht houdbaar is, omdat het behalve dom ook meer kost en niet de gewenste effecten op natuur en recreatie heeft. De gemeente moet binnenkort een zienswijze indienen op het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) op een variant waar ze niet meer volledig achterstaat. Hoe draai je een eenmaal door de gemeente formeel ingenomen standpunt terug zonder gezichtsverlies? Door een discussie in de raadscommissie verkeer uit te lokken, wat woensdag jl. gebeurde.

Verbetering natuur- en recreatiewaarden

Van begin af aan vindt GroenLinks dat de aanleg van een busbaan voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)  door Anna’s Hoeve alleen acceptabel is als dit samen gaat met de verbetering van natuur- en recreatiewaarden. Door de huidige autoweg over Anna’s Hoeve te verleggen langs het spoor samen met de busbaan kan er ruimte worden vrij gespeeld voor die verbetering. Lange tijd leek dat ook realiseerbaar. GroenLinks kon het plan daarom ook steunen tot dat het vorige college onder druk van de PvdA slinks besloot de weg over Anna’s Hoeve niet te verleggen. Dat was de reden waarom GroenLinks oktober vorig jaar haar steun aan het HOV-plan introk.



Versnipperde aanpak

De ontwikkelingen op Anna’s Hoeve kenmerken zich door een versnipperde aanpak van projecten. De inrichting van de sportvelden, de verplaatsing van de scouting, de woonwijk, het ziekenhuisterrein op de Monnikenberg, de verbreding van de A27, het crematorium de Molshoop in Laren, het HOV en de inrichtingsvisie voor Anna’s Hoeve worden allemaal los van elkaar ontwikkeld. Het resulteert in kakofonie van ruimtelijke plannen en vreemde ontwikkelingsvolgorden. De keuzen binnen die projecten beïnvloeden natuurlijk de mogelijkheden van de projecten onderling. Een weinig integrale aanpak.



Natuur en recreatie kind van de rekening

De natuur en de recreatie zijn van die versnipperde aanpak het kind van de rekening geworden. Door telkens per project voor suboptimale ecologische oplossingen te kiezen ontstaat een magere optelsom met een zwakke ecologische verbinding tot gevolg, die alleen nog functioneel kan zijn met drastische maatregelen. Afsluiting voor recreatie van het oostelijk deel Anna’s Hoeve dreigt als gevolg van het handhaven van de huidige weg over Anna’s Hoeve en een daarom noodzakelijke derde ecoduct. 



Huidige plannen: Deel weg eerst verleggen en daarna weer afbreken

Een deel van het traject van de verlegde weg over Anna’s Hoeve is sowieso nodig voor de bouw van de Oosterengwegtunnel. Een functioneel stuk weg wordt daardoor in de huidige plannen straks eerst aangelegd om daarna vervolgens weer afgebroken te worden. Om het derde ecoduct straks goed te laten functioneren zijn ook nog eens extra beschermende maatregelen nodig en is omvangrijk grondverzet nodig.

 

Advies aan college: Stop de versnipperde aanpak!

De discussie over de inrichtingsvisie loopt nog. Het is daarom vreemd voorafgaand daaraan een zienswijze te moeten indienen op het PIP zonder de uitkomst te kennen van die discussie. GroenLinks adviseert het college te stoppen met de versnipperde aanpak. GroenLinks adviseert het college in de gemeentelijke zienswijze op te nemen dat het PIP rekening houdt met beide scenario’s. GroenLinks vraagt het college de mogelijkheid tot bundeling van de infrastructuur op Anna’s Hoeve langs het spoor niet bij voorbaat al onmogelijk te maken.