Maandag 24 november organiseerde het Roland holst college een debat over het door burgemeester Broertjes ingestelde vuurwerkverbod in het centrum. GroenLinkser Frank Kool nam plaats in het debatpanel. GroenLinks steunt de burgemeester met zijn verbod en wil net als hem op termijn de traditie wetteloosheid ombuigen in een volksfeest met minder schadelijke gevolgen. Ook al gaat het maar om een klein gebied en een korte tijd, Hilversummers hebben er een mening over. Ook de jongeren van het Roland Holst die in grote getallen naar de Schutter waren gekomen om de burgemeester aan de tand te voelen. 

Voor de tegenstanders van het verbod zijn de wens om een traditie te behouden en een gering vertrouwen in de handhaafbaarheid de meest gehoorde argumenten. Zij pleiten ervoor om juist het illegale vuurwerk aan te pakken en om betere voorlichting te geven. De voorstanders van het vuurwerkverbod wijzen vooral op jaarlijkse schade en de risico’s van vuurwerk. De voor- en tegenstanders ontlopen elkaar niet veel in omvang.

GroenLinks is een voorstander van het verbod en de toekomstige uitbreiding ervan. Na de enorme explosie voor Gooiland tijdens jaarwisseling van 2012 heeft GroenLinks de burgemeester aangesproken op zijn verantwoordelijkheid. De suggesties van GroenLinks om andere tradities te ontwikkeling is opgepakt. Dat er zo levendig gedebatteerd wordt betekend dat we over de vanzelfsprekendheid van vuurwerk afsteken en -schade zijn gaan nadenken. Iets wat 5 jaar geleden ondenkbaar was. 

Met het meldpunt vuurwerkoverlast brengen verschillende GroenLinks afdelingen ook dit jaar weer de overlast in kaart. Jaarlijks lopen honderden mensen blijvend schade op aan ogen, gehoor en handen. Ongeveer de helft van de slachtoffers zijn onschuldige omstanders. Ouderen en huisdieren mijden de openbare weg tussen oud en nieuw omdat ze bang zijn voor verdwaalde vuurwerkpijlen. De concentratie fijnstof meet 40 keer hoger dan op een reguliere dag. De materiele schade loopt in de tientallen miljoenen. De gevolgschade voor arbeidsongeschiktheid en medisch kosten zijn een veelvoud daarvan. Volgens GroenLinks moet dat anders. Dat gaat niet in een keer. De burgemeester is goed bezig en kan rekenen op de steun van GroenLinks daarbij.